A les portes de les vacances, el Departament de Salut va recordar ahir la importància que els viatgers s'informin abans de viatjar a l'estranger perquè sàpiguen quines mesures preventives han de prendre en cada cas i controlar els riscos que es puguin presentar en cada destí. D'aquesta manera, s'evitaran disgustos i haver de passar els dies de vacances a l'hospital.

La petició va ser realitzada per l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) per mitjà d'un comunicat amb motiu de l'inici del mes d'agost, data en la qual moltes persones comencen les seves vacances i tenen viatges planejats.

«Abans d'anar-se'n, es recomana actualitzar el calendari de vacunes, comprovar si el destí té alguna alerta sanitària activa i preparar un minifarmaciola», indica l'agència. Un altre aspecte que s'ha de controlar és l'alimentació, evitant «els aliments crus i els que poden contaminar-se fàcilment, no comprar menjar a venedors ambulants i només beure aigua embotellada que hagi estat oberta davant del viatger». A més, també recomanen evitar el bany en rius i llacs d'aigua dolça, llocs «en què es poden adquirir malalties parasitàries» i evitar el contacte amb qualsevol mena d'animal.

L'Agència recorda també que els símptomes de les malalties tropicals no són sempre immediats, de manera que, si s'acaba anant al metge, cal indicar si s'ha realitzat un viatge en els últims 12 mesos a una zona tropical o a un país en vies de desenvolupament.

Segons el destí escollit, és important visitar un centre de vacunació internacional per demanar consell i programar la visita amb temps suficient, un servei al qual es pot accedir a tot Catalunya a través de les unitats de salut internacional i centres de vacunació, que facilitaran recomanacions i atenció a les patologies que puguin haver estat importades després dels viatges.

Precisament, el Departament de Salut i el Ministeri de Sanitat van signar a l'abril un conveni per a la gestió de les vacunes i altres mesures preventives de salut pública en el desplaçament internacional de persones i l'expedició dels corresponents certificats mèdics sanitaris. L'objectiu és millorar la salut i la seguretat de tots els usuaris.