L'[ut]Essencial Empordà Guia arriba a Girona amb l'objectiu de promocionar un turisme de qualitat i sostenible a l'Empordà. Es tracta d'una revista cultural i guia turística de publicació anual que es pot aconseguir de forma gratuïta a diferents oficines de turisme o descarregar-la per Internet.

Les propostes estan pensades per als qui vulguin viure l'Empordà més autòcton. «Buscàvem un nom que transmetés l'essència i l'autenticitat de la revista, vam escollir [ut] perquè és una terminació molt empordanesa, totes les paraules les acabem amb ut: viatjut, menjut, dormut...», va explicar la directora de la guia, Andrea Ferrés, ahir en la presentació de la publicació.

La guia pretén ser una eina de suport per al turista amb un format elegant i modern que alhora es pugui portar al cim durant el viatge. Les primeres pàgines estan reservades a la cultura del territori amb entrevistes a artistes arrelats a l'Empordà, com el músic Toti Soler, el cineasta Albert Serra i l'escriptor Javier Cercas; a reportatges i monogràfics sobre productes artesanals; a notícies locals i a diferents excursions pels paratges de l'Empordà. Tot seguit, hi ha el que es coneix pròpiament com a guia-selecció d'allotjaments, restaurants, bars, pubs, botigues i tot tipus de serveis. «Hem escollit tots aquells establiments amb segell empordanès que recomanaríem a un amic per la seva qualitat i pel seu bon servei. No hem anat a buscar grans marques», va explicar Ferrés. La guia [ut] també incorpora una agenda amb les galeries d'art, els festivals i les campanyes gastronòmiques del territori.

Per fer-lo més pròxim, aquest quadern està escrit en català o castellà i traduït a l'anglès, dirigida tant a estrangers com a «gent de casa» que vulgui descobrir «l'essència» de l'Empordà. Es tracta d'una revista anual que es publicarà cada juny amb el mateix format però amb contingut diferent: noves entrevistes, nous reportatges i nous establiments on allotjar-se, menjar i gaudir del territori.

La primera edició de la [ut], amb una tirada de 30.000 exemplars, es troba ja distribuïda a més de 400 punts seleccionats de la comarca i ha tingut molt bona acollida entre els lectors i els establiments, especialment a les oficines de turisme, on és ja una eina? molt? útil per a la seva feina de cara al visitant. La guia també es pot trobar a punts turístics de Barcelona i del sud de França.

A banda de l'edició en paper, la guia compta amb una pàgina web on el contingut s'actualitza cada mes i una aplicació per a mòbils que ja ha tingut prop de 5.000 descàrregues. Una eina molt útil que et permet saber els locals recomanats més propers facilitant la teva localització.

A banda de la guia, des de la plataforma [ut] s'han programat diferents accions de conservació del medi ambient com la neteja de boscos i dels camins de ronda per on cada estiu hi passen centenars de persones. Unes activitats programades de cara al setembre, després del boom turístic.

També s'ha programat pel 20 de setembre la primera festa [ut]?? 100% Empordà al Mas Sorrer de Gualta per tots els col·laboradors de la revista amb l'objectiu de crear un lloc on establir contactes, «un networking on els empresaris puguin establir diferents lligams entre ells», explica Ferrés. Una festa que anirà acompanyada de productes, música i artesania del territori.