Aquatlons, triatlons, travessies... l'esport està de moda, i en ple estiu, la natació es converteix en una de les activitats estrella. A la Costa Brava, les Vies Braves i les travessies populars que es fan a gairebé cada poble han contribuït encara més a popularitzar-la. Però malgrat que qui més qui menys ha anat a algun curset de natació -gorro al cap i bombolleta a l'esquena-, posar-se a nedar a mar obert o participar en competicions requereix una mica de competició. Per això, cal anar ben preparat.

«Els humans no venim del món de l'aigua: tothom sap córrer i anar en bici, però adaptar-se a l'aigua costa. És complicat aprendre a coordinar tots els moviments, controlar la posició del cap, cos, el moviment dels braços, cames, sentir-se relaxat», explica Sergi Aznar, director de Swimfaster, una empresa especialitzada en fer classes de natació personalitzades. Però, què busca un adult que s'apunta a classes de natació? «La gent el que vol és nedar més bé, perfeccionar la tècnica, sobretot el crol, sense cansar-se massa i de manera efectiva», assenyala Aznar.

En algunes ocasions, aquests nous nedadors són persones que pateixen problemes d'esquena, de genolls o cervicals i a qui el metge ha recomanat la natació. En alguns casos, prefeixen nedar en piscina, i en d'altres, al mar. Aquesta segona opció pot ser molt atractiva, però comporta alguns riscos dels quals cal ser conscient. «El mar ha d'imposar respecte, i el més important és la seguretat. Per això, cal portar un gorro de colors vius perquè et vegin, i fins i tot dur una boia hermètica lligada a tu perquè et puguin localitzar en tot moment», indica Aznar. En aquest sentit, subratlla que el més important és l'orientació, ja que una línia recta pot ser molt difícil de fer al mar, a causa dels corrents marítims. Per això, subratlla el responsable de Swimfaster, és molt important que el nedador observi al seu voltant per tenir punts de referència i informar-se de l'estat del mar, si hi ha socorrista o no en aquella platja i conèixer les condicions meteorològiques. També es recomana no anar sol i hidratar-se en tot moment.

Per a Aznar, el boom de triatlons i travessies pel mar ha permès potenciar el turisme esportiu, pel qual estan apostant moltes poblacions de la Costa Brava. En el seu cas, treballen des de fa tres anys a Llançà, on enguany han organitzat una aquatló solidària i la tercera edició de la travessia del Cau del Llop fins a la Gola. També organitzen altres esdeveniments, com per exemple la jornada solidària Nedem contra el càncer, que es va celebrar el 18 de juliol a la piscina de Salt. I és que, a banda de fer classes de natació tant en piscina com al mar, Swimfaster també ha creat un club de natació en què els seus membres estan federats i participen en competicions. «La gent cada cop es marca més reptes a nivell esportiu, la gent aposta per una vida sana i per això hi està havent un boom, no només de natació sinó en tot tipus d'esports, especialment en anar a córrer», assenyala Aznar.

Tot i això, abans de començar a fer esport Aznar recomana a tothom fer-se un reconeixement mèdic i, sobretot, posar-se en mans d'experts, més que no pas seguir les indicacions d'amics o el que diu internet. «Si busques "com aprendre a nedar" a Google segur que ho trobes, però vés a saber quina és la fiabilitat d'aquella informació», adverteix.