Encara que sembla mentida els fanals, els bancs i els senyals poden ser uns bons elements per fer esport i guanyar força muscular. Aquest és

l'objectiu de l'Street Workout, una nova modalitat esportiva que va néixer als Estats Units i que consisteix a fer exercici al carrer amb elements del mobiliari urbà. Aquest esport va nèixer en els barris més pobres de Nord Amèrica on les persones amb menys recursos no podien pagar-se la quota d'un gimnàs.

Fa gairebé tres anys que aquesta disciplina es va implantar al nostre país de la mà de l'empresa Barmania Pro Espanya amb seu a Calafell. "Fa temps que el concepte de posar-se en forma està molt de moda en el nostre país i arreu del món. L'Street Workout no consisteix només a posar-se fort, sinó que va més enllà. És una forma de fer exercici amb companyia, gaudint practicant aquest esport", explica José Antonio Nieto, president de l'empresa Barmania.

Amb els anys, l'Street Workout s'ha consolidat a Espanya fins al punt que aquest esport urbà ja compta amb un campionat nacional on hi acudeixen especialistes de nivell nacional i internacional. En els últims anys s'han construït en diferents parcs del territori espanyol instal·lacions esportives per l'entrenament físic, que consisteixen en tot un conjunt de barres on poder fer flexions, abdominals, esquat i tot tipu d'exercicis de pes corporal.

Una modalitat que agrupa a gent de totes les edats des de nois i noies de 13 fins als 50 anys. "L'Street Workout és un entrenament físic que promou l'esport a l'aire lliure i un estil de vida saludable", comenta Nieto.

Al territori gironí hi ha tres clubs d'Street Workout: un a Banyoles, l'altra a Santa Coloma de Farners i el darrer i més nou a Lloret de Mar que porta per nom Unlimited Strength Crew encapçalat per Georgi Petkov. El club és recent i encara està tramitant la seva formalització, però els membres del grup compten amb una gran experiència al cim, ja que van arribar a la final del campionat nacional, disputat a Madrid el passat 27 de juny.

Va ser després de la competició, quan Georgi Petkov i un amic seu van decidir crear un grup d'Street Workout a Lloret de Mar. L'empresa Barmania Pro Espanya els està ajudant en tot el procés de consolidació del club. "Assessorem a tots els grups que volen crear un club en el seu municipi. Nosaltres portem molta experiència al cim i els podem guiar en tot aquest procés: a aconseguir unes bones instal·lacions i que l'esport es practiqui en completa seguretat", explica Nieto.

Petkov i els membres del grup de Lloret entrenen al Parc de Salut de Fenals ubicat al costat de la platja. La previsió és que l'Ajuntament hi posi elements específics perquè els socis del club puguin practicar aquest esport urbà en unes millors condicions, ja que de moment només disposen de dues barres. Entrenen quatre dies a la setmana, on durant una hora i mitja els esportistes posen a prova nous exercicis i noves acrobàcies. Amb l'objectiu de promoure aquesta nova modalitat, el grup està pensant en fer noves activitats. "Hi ha la idea de fer a Lloret una prova territorial classificatòria per poder accedir al campionat nacional d'Espanya, esperem poder-la fer a principis del 2016", explica Petkov.