Los Angeles confidencial

"A la dècada dels 60 LA es va convertir en la capital mundial de la música"

10.08.2015 | 09:19
Los Angeles confidencial

La populosa ciutat de Los Angeles, a la costa oest dels Estats Units, és la capital de l'estat de California i la principal seu de la indústria de l'entreteniment mundial. A banda de Hollywood, nombroses discogràfiques tenen o han tingut la seu principal allà. Parlem de segells com A.M Records, Elektra, Geffen, la seu del mite Phil Spector, i sobretot Capitol Records, la discogràfica, entre d'altres, dels Beatles als Estats Units, que amb un edifici singular (la Capitol Tower), tot imitant una pila de discos, ha esdevingut una de les icones de la ciutat. A la dècada dels 60, Los Angeles es va convertir en la capital mundial de la música, el lloc on tothom havia d'anar per viure experiències vitals. Al sol de Califòrnia i LA es va desenvolupar la música surf, el rock es va barrejar amb el folk i va ser la casa de molts músics, de Neil Young a Jackson Browne o Frank Zappa. Contracultura i elitisme econòmic es barrejaven en aquell melting pot tan característic de la societat americana, tot i que els hippies i els contestataris van ser durament reprimits per la classe dominant benestant.

La crònica negra de Los Angeles ens parla de la famosa matança de Charles Manson a Bel Air, en una luxosa casa del número 10050 de Cielo Drive. Era un 9 d'agost de 1969 quan es va produir l'assassinat, entre altres persones, a ritme del Shelter Skelter dels Beatles de Sharon Tate, la dona del cineasta Roman Polansky.

La ruta macabra pot continuar al lloc on va morir el músic de soul Sam Cooke, el 10 de desembre de 1964, abatut a trets per l'encarregada d'un trist motel a Figueroa Street, on havia anat a passar la nit amb una joveneta que havia conegut a un bar. Com sempre la tèrbola història oficial va jugar a favor de la propietària blanca de la pistola. Sam Cooke era ja una llegenda de la música amb temes com Only Sexteen,Wondeful Wolrd o Cupid.

També a trets moria una altra figura cabdal de la música negra. Marvin Gaye, heroi de la Motown. El seu pare, capellà, li va disparar uns quants trets enmig d'una discussió provocada per la tèrbola vida de mite de la música que duia Gaye. Eren a a la casa familiar que el músic havia comprat als seus pares al número 2101 de South Gramercy Place. I era el dia abans que complís 45 anys, un 1 d'abril de 1984. Per a la història queda un dels discos més importants de lera rock: What's Going On?, amb tres dels seus singles que arribarien al número 1 de les llistes.

La trajectòria de Janis Joplin va ser també accidentada. Apassionada de Bessie Smith i dotada d'una veu trencada i apassionada la qual reflectia en temes com Piece Of My Heart o Summetime. Janis va morir (als 27 anys, l'edat dels mites) d'una sobredosi d'heroïna barrejada amb alcohol el 4 d'octubre de 1971 al Landmark Hotel de Flanklin Avenue de Hollywood. Havia viscut fins a la darrera gota de vida que havia tingut. Ens queda la seva veu....

I encara, si fem una passejada pel cementiri de Forrest Lawn hi trobarem la tomba del Jame Dean del rock Eddie Cochran, que va morir d'accident de moto a Anglaterra l'any 1959.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema