Vostè és geòleg i asturià.Com ha acabat fent guies del Mediterrani?

Tot va començar quan tenia 21 anys i estava a casa mirant una guia de les platges d'Astúries. Em va semblar molt interessant la idea, però la guia era tremendament horrorosa. Vaig veure que jo podia fer-ho millor i retratar llocs encara més bonics com Formentera. Així que vaig agafar la bicicleta, l'únic mitjà que tenia llavors, i me'n vaig anar cap Barcelona a agafar un ferri que em va portar a Formentera. D'aquell viatge en sortí la meva primera guia.

Com es va realitzar Totes les platges de Catalunya I i II. Costa Brava nord i Costa Brava sud, que Diari de Girona ha publicat aquest estiu?

He recorregut tota la costa gironina juntament amb la meva parella. Una de les parts més boniques de la nostra feina és el treball de camp. Recorrem el litoral per terra, aigua i cel perquè no se'ns escapi res. Fem un recorregut d'exploració caminant per totes les platges; naveguem amb una petita llanxa per tots els racons i coves i també volem per sobre la costa per poder retratar-la. Sempre he pensat que les fotografies aèries són les que millor il·lustren la platja i el seu entorn.

Quant de temps van estar recorrent les platges de la Costa Brava?

Des del maig fins a l'octubre del 2012, vam recórrer les del nord i ?l'any següent, les del sud. Anem a descobrir els secrets i els racons amagats de cada indret, per això ens ho prenem amb calma i sense pressa. No anem un cop a cada platja, sinó diferents vegades i en diferents moments del dia. La clau de la nostra feina és que gaudim del que fem i així ho transmetem a la guia. Un cop tenim tot el material, anem a Astúries a fer l'edició.

Cada platja va acompanyada d'una breu descripció i una mica d'història.

Sí, el treball de documentació el faig a través de diferents llibres històrics i literaris. Per exemple, per documentar-me sobre la Costa Brava he llegit tot el que Josep Pla en va relatar. A més, quan fem el recorregut coneixem gent de la zona com pescadors o historiadors. Parlem amb ells i ens expliquen moltes coses d'interès. Aquesta és també una part molt bonica de la meva feina.

I on s'allotgen durant els dies de recerca?

La major part dels dies en el veler que tenim o a l'autocaravana amb la qual ens desplacem per carretera.

Les guies de viatges acostumen a ser per estrangers. En canvi, la seva la compra en gran part la gent autòctona. A què es deu?

Nosaltres fem guies d'autor dirigides a la gent que viu a la zona. Ens dirigim a un públic que coneix bé la zona i per tant li hem de proporcionar una informació que desconegui. Això implica molt treball de documentació.

A vegades coneixem més una ciutat estrangera que visitem que el nostre propi territori.

Sí, la gent de la Costa Brava, quan fulleja la guia, s'adona que bona part de les platges no les coneix i compra la guia per redescobrir el lloc on viu. Això s'ha de fer amb molt de respecte i treure el destí tan bonic com sigui possible.

Però sempre sense falsejar les imatge i fer-les més espectaculars.

Clar, a mi no m'agraden els retocs digitals i no utilitzo aquests mecanismes. La clau està en treballar la fotografia abans de disparar. Has de passar-te el dia sencer a la platja per tal de trobar el moment més ideal amb la llum més bona i fer la fotografia des de la millor perspectiva. I també s'ha de saber utilitzar el filtre polaritzador que elimina els reflexos de l'aigua perquè aquesta surti amb un color més saturat.

Ha pensat en sumar-se a la revolució tecnològica digitalitzant la guia?

No, nosaltres som l'editorial La luz en papel i el mateix nom ja ho diu tot. Nosaltres creiem i seguim apostant per les edicions impreses i de qualitat. Molta gent ens diu que prefereix la guia en paper perquè és la que s'emporten a la platja, la deixen sobre la tovallola i no es queda sense bateria, ni s'espatlla, ni es deixa de veure la pantalla pel reflex del sol i ningú la roba com sí passaria si la guia la portessin a la tauleta.

A quina platja de la Costa Brava aniria ara?

A la platja de l'Illa de Cadaqués, que és una illeta totalment verge on es pot anar caminant per dins l'aigua.

Ha recorregut diferents platges del Mediterrani. Què tenen d'especial les de la Costa Brava?

Que en pocs quilòmetres de costa hi ha platges de tots els estils i formes: de grava, de sorra fina, petites, grans i molt diferents. Jo que he tingut la sort de recórrer tot el Mediterrani puc afirmar sense temor a equivocar-me que les platges de les illes Balears i les de Catalunya estan entre les millors del Mediterrani.

I no té pensat fer una guia de les platges d'Astúries?

A mi el que m'agrada és el Mediterrani, i quan arriba l'estiu m'agrada escapar-me d'Astúries i anar-hi.

Firma els seus treballs com a Soñador. Per què?

Perquè les guies que fem són per a somiadors com nosaltres.