Aquí potser no els sonarà, però si han viatjat a Mèxic, és probable que hagin sentit a parlar del Sidral Mundet, un refresc a base de suc de poma, aigua purificada amb gas i sucre cremat. El seu creador, Artur Mundet, era originari de Sant Antoni de Calonge, fill d'un empresari surer que va continuar amb aquesta indústria a Mèxic i que, després d'haver creat productes per a diverses embotelladores, va idear la fórmula per a una beguda que el faria ric i que des de 2001 és propietat de Coca-cola.

Aquest vespre, la xerrada L'emprenedor Artur Mundet, del suro al sidral, que l'historiador Albert Vilar oferirà a les vuit al monestir del Collet, comptarà amb una companyia molt especial: la besnéta de Mundet, Macu Zindel-Mundet, i la rebesnéta, Cristina Melgarejo, que han decidit venir expressament des de Mèxic per assistir a l'acte i compartir, és clar, un tastet de la beguda amb tots els assistents.

La xerrada forma part del programa de la XXIX Trobada Cultural de Calonge, organitzada pel Centre d'Estudis Calongins Colònico, amb el suport de l'Ajuntament. Tal com explica Vilar en un article de la revista Gavarres, el Sidral Mundet va suposar tota una revolució en el món dels refrescos a Mèxic, ja que apostava per la pasteurització com a sistema de preservació del producte, utilitzava la publicitat a les carreteres i camions de distribució, i va cuidar amb detall la imatge del producte tant amb el logotip com amb l'ampolla, que comptava amb patent pròpia. El sidral no utilitzava conservants químics, sinó que estava compost exclusivament d'aigua purificada amb gas, suc de poma, sucre cremat per donar-li color i àcid cítric.

L'any 1921, el Sidral va ser nomenat proveïdor oficial de la Reial Casa d'Espanya, i va obtenir importants premis a fires internacionals com les de Milà, Brussel·les i Rio de Janeiro. Mundet, que aviat va ser conegut com el "Rei del Sidral", va anar ampliant i modernitzant la fàbrica, tot augmentant cada cop més la plantilla i la producció. Els seus descendents van decidir continuar amb el seu llegat i van anar expandint-se pel país a través de franquícies, fins a obrir, l'any 1982, una nova fàbrica que omplia 3.250 ampolles per minut. Les seves vendes només eren superades pels "gegants" Coca-cola i Pepsi.

Davant d'aquest gran èxit, el Sidral va arribar als Estats Units l'any 1988 i, vist l'èxit del producte, Coca-cola va acabar-lo comprant l'any 2001. El gegant nord-americà ha mantingut la marca original, que és el nom de Sidral Mundet dins d'una poma, de manera que continua essent fàcilment reconeixible.

Però, malgrat que el Sidral és el que més fama li ha donat, Mundet va fer altres aportacions significatives a Mèxic. Entre elles, va ser pioner a subministrar un nou sistema de tapament per a les begudes amb gas, un tap de metall amb una peça d'aglomerat de suro al seu interior: el "corcholata".