Conèixer el riu Ter d'una forma lúdica i esportiva, és la proposta d'estiu de Kayak del Ter, una empresa de turisme actiu i ecoturisme especialitzada en el descens en caiac i canoa canadenca pel riu Ter. Una activitat que s'ha consolidat a la població de Colomers després de 7 anys del seu inici i que cada vegada té més tirada i més demanda. "En temporada alta tenim de mitjana cada dia unes 180 persones i n'hem arribat a atendre 200", explica el propietari de l'empresa, Roger Duran.

El punt de trobada de Kayak del Ter és a l'entrada del poble de Colomers on l'empresa hi té muntat el seu xiringuito amb una zona de pícnic a l'aire lliure. El caiac és una embarcació llarga i estreta amb capacitat per a dues, tres i quatre persones que es propulsen mitjançant unes pales dobles. Aquest any l'empresa ha posat a disposició dels seus clients una nova modalitat: el surf de rem (paddle surf). Una activitat que es realitza a un lloc diferent: al pantà de Colomers. Amb aquesta nova oferta, l'empresa s'ha volgut afegir al boom que té actualment la pràctica del surf de rem.

Tot i això, el caiac continua tenint més demanda. El descens pel Ter es pot fer per diferents trams del riu, des de Sant Julià de Ramis a Flaçà passant per Celrà; des de Sobrànigues fins a Colomers; i des de Colomers fins a Verges. En aquests moments l'empresa està treballant per desenvolupar un nou recorregut que vagi de Cervià de Ter a Colomers. El més popular i el que té més demanda per la seva bellesa és el tram, de gairebé dues hores, que va de Colomers fins al pont de Verges.

Navegant pel Ter

Abans de posar-se a l'aigua i començar a navegar amb el caiac, un monitor qualificat dóna una classe d'iniciació i tot un seguit de mesures de seguretat bàsiques. És necessari posar-se durant tot el recorregut l'armilla de flotació que l'empresa et facilita juntament amb una bossa estanca per posar-hi les coses que no es poden mullar com el DNI, el mòbil o les claus del cotxe. Un cop fet, és el moment d'agafar els rems i començar a navegar tranquil·lament per les aigües del riu Ter, remant cap a un costat i cap a l'altre seguint els cursos de l'aigua.

Els descensos passen per diferents trams que recorren zones de les comarques del Gironès i el Baix Empordà d'un gran valor paisatgístic. Navegant per les aigües del Ter es pot veure tot tipus de fauna des de tortugues i ànecs fins a bernats pescaires. Amb una mica de sort, es pot arribar a veure una llúdriga o un bisó americà entre els matolls i els arbres que es repengen sobre el riu. Un paisatge idíl·lic envoltat de natura i fauna mediterrània. "Hi ha dues parets formades per canyes de Sant Joan on els turistes sempre es paren a fer fotos. Queden fascinats amb aquestes plantes, els recorda a les canyes de bambú que hi ha per l'Amazones", explica encara sorprès Duran.

Els trams del riu són de baixa dificultat tècnica i d'una gran bellesa paisatgística, cosa que permet oferir aquest servei a un ampli ventall de clients. L'activitat està oberta a totes les edats, només hi ha un requisit: saber nadar. El turisme estranger és el més comú en temporada alta. "Els estius està ple d'holandesos que vénen a baixar el riu amb caiac, fa molts anys que aquest tipus de turismes s'ha implantat en el seu país i quan vénen aquí el practiquen", explica Duran.

Pel que fa al turisme local, cada vegada són més els barcelonins que fugen de la ciutat i vénen a passar un dia a les aigües del riu Ter per connectar amb la natura i aïllar-se del món. "Quina pau es respira aquí", comenta un usuari del Kayak del Ter.

El públic del territori és el que més escasseja. "La gent ha de descobrir que el riu Ter ja no és un abocador, sinó que s'ha convertit en un lloc de teràpia on relaxar-se i passar un bon dia", comenta Duran. També són molt habituals, entre els mesos de juny i juliol, els instituts i casals que vénen a baixar amb caiac guiats per un monitor de l'empresa.

També s'organitzen competicions esportives, com La Baixada pel Ter de Verges, que té lloc avui, a partir de les 9 del matí. Una forma de potenciar aquesta modalitat i fer-la més coneguda per la gent del territori.

Una de les característiques del Ter i que fa encara més especial la baixada per les seves aigües són els braços que crea el mateix riu, tot un seguit de canals que es connecten entre si i que permeten que puguis escollir per quin camí cal passar amb el teu caiac. Tots els camins porten al mateix punt: al pont de Verges, el punt final del recorregut. Allà, l'equip de Kayak del Ter recull el públic amb una furgoneta que et torna al punt base, tot i que també hi ha l'opció de tornar amb bicicleta o amb Segway.

Kayak del Ter va néixer l'any 2008 amb l'objectiu d'afavorir la descoberta de l'entorn d'una manera lúdica i activa, amb especial respecte i protecció cap a la biodiversitat que ens envolta. La seva tasca no només està destinada a l'àmbit ludicoesportiu sinó que a més desenvolupen tasques de recuperació, neteja, manteniment i sanejament de la llera del riu i de protecció del medi ambient. "Cada vegada que ha plogut molt i es produeix una riuada, l'endemà baixem pel riu amb caiac i recollim totes les escombraries que ens trobem pel camí. Podem arribar a treure 200 bosses industrials de residus", es lamenta Duran.