Els donatius que realitzen els particulars durant l'estiu es redueixen perquè "es despisten més amb les seves pròpies vacances" i no se'n recorden "de l'altre" a diferència del que passa durant les campanyes nadalenques quan la solidaritat es dispara.

Mentre que les ajudes procedents de diferents organismes no varien durant l'època estival, les donacions dels particulars disminueixen fins a l'arribada de novembre, coincidint amb "la gran campanya", ha explicat en una entrevista amb l'agència EFE, Juan Raúl Sanz, director de la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments.

Entre la baixada de donatius i la tancada d'alguns bancs d'aliments durant el mes d'agost en coincidir amb dies festius, al juliol "s'ha intensificat" la distribució d'aliments per Espanya, amb més de 22 milions de quilos.

Ajudes insuficients

El 2014 els bancs d'aliments espanyols van arribar a 1.667.474 de beneficiaris, si bé, adverteix aquesta entitat, les ajudes són "insuficients" perquè "només" arriben a un terç de persones que es troben en pobresa severa, mentre que la fam "segueix allà". Durant l'estiu, els bancs d'aliments animen a donar aliments nutritius propis de la dieta mediterrània com les hortalisses o la fruita de temporada, ja que, assegura Sanz, perquè "els gaspatxos envasats i les mongetes són una bona opció davant a aquesta calor", i ara tots els centres tenen una cadena de fred per a la conservació. Per a la distribució d'aquests productes, tenen la col·laboració d'organismes tals com cooperatives amb excedents de fruites i verdures, especialment "les d'os" com el paraguai, la nectarina i el préssec.

"Aprofitem aquestes fruites que s'anaven a malgastar per convertir-les en 3 milions de litres de suc i distribuir-les entre la població més necessitada, fomentant l'equilibri nutricional per les seves vitamines i minerals", afegeix.

Recentment, a més, els bancs d'aliments han experimentat un procés de modernització i mecanització amb la fi d'arribar "a més beneficiaris" així com augmentar les mesures de seguretat després dels assalts que ha patit, i que Sanz ha titllat "d'irrellevants" al ser "només" diversos robatoris. "La ciutadania va respondre ràpidament omplint les arques dels bancs d'aliments per continuar ajudant els altres", ha recordat el responsable d'aquesta organització. Els aliments bàsics són necessaris "sempre", ha subratllat Sanz, que ha precisat que tenen prioritat aquells destinats als nens, els productes làctics, així com conserves de peix blau "pel seu alt component en omega 6".

També ha recomanat donar aliments "a granel" per facilitar la disposició a les estanteries i "agilitzar" qüestions relacionades amb la logística. Durant l'estiu, no canvia el perfil entre persones que assisteixen a entitats de repartiment i a menjadors socials perquè "hi ha un repunt entre els pobres de solemnitat". A través del Fons de l'Ajuda Europea pels Més Necessitats (FEAD), des de febrer de 2014 i fins al febrer de 2016, "es donaran quasi 56 milions de quilos a escala nacional", des d'àmbit públic i privat.