El Festival de Peralada va tancar la seva XXIX edició amb un total de 25.000 espectadors, amb una mitjana d'ocupació superior al 90%, el que representa un increment respecte a l'any anterior.

Segons els seus organitzadors, dels 22 espectacles programats en la present edició del Festival, deu van batre rècords amb totes les entrades venudes i el festival ha generat un impacte econòmic superior als 12 milions d'euros.

En aquesta edició de 2015, el Festival de Peralada va continuar apostant per la qualitat dels espectacles, per la diferenciació i per les estrenes. Així, el públic d'aquest festival ha pogut veure, al llarg de tota aquesta edició, actuacions úniques a Espanya i a Catalunya amb una oferta que ha passat per la lírica, la dansa, el pop i les activitats culturals. Aquest ha estat el primer any en què el Festival s'ha celebrat amb la recent obtinguda certificació UNE-ISO 20121, la que ha convertit al Festival Castell de Peralada en el primer esdeveniment musical que obté a Espanya la certificació de sostenibilitat en matèria mediambiental, social i econòmica.

Varietat artística

Com a qualsevol certamen, sempre hi ha espectacles que són motiu d'atenció entre el públic i demostren la gran capacitat de gestió i contractació dels organitzadors. En aquest cas, l'espectacle estrella d'aquesta XXIX edició de Peralada va ser l'estrena de l'òpera Otello, de Verdi, una nova producció de Peralada que en aquest cas va comptar amb la complicitat del Macerata Opera Festival (Itàlia). La producció, que va comptar amb un repartiment de luxe, amb el tenor Gregory Kunde, la soprano Eva-Maria Westbroek i el baríton Carlos Álvarez, es podrà veure al febrer al Teatre Calderón de Valladolid i uns mesos després, a l'estiu, en el Macerata Opera Festival.

El ja tradicional Festival també va donar suport en aquesta temporada una nova creació d'òpera contemporània amb l'estrena de 4 Carmen, conjuntament amb Òpera de Butxaca i Nova Creació. Grans veus del panorama líric internacional com el tenor Juan Diego Flórez, la soprano Diana Damrau, el contratenor Max Emanuel Cencic i el tenor Klaus Florian Vogt han format part del programa d'aquesta edició. I per si tot això fos poc, el Festival Internacional de Música i Dansa de Granada va celebrar el centenari de l'estrena de El Amor Brujo, de Manuel de Falla.

La Fura dels Baus, versió Carlus Padrissa, també va escollir l'escenar de Peralada per presentar El Amor Bruixot, el foc i la paraula, una nova versió escènica del clàssic de Falla. Per la seva banda, la lectura dramatitzada d'Otel·lo, de William Shakespeare, va ser una altra de les produccions del Festival 2015. Dirigida per Francisco Cerro-Ferran, va portar fins a l'església del Carme del Castell grans actors de l'escena catalana com Josep Julien, Marta Marco, Joan Carreras, Santi Ricart i Sergio Caballero.

Peralada enguany va dedicar especial atenció a la dansa amb tres espectacles de primer nivell, un d'ells el significatiu adéu dels escenaris de la gran ballarina Sylvie Guillem, que des de Peralada es va acomiadar dels seus seguidors amb una única actuació a Espanya.

La inauguració del Festival va anar a càrrec del reconegut i prestigiós Béjart Ballet Lausanne, amb el coreògraf Gil Roman, que va estrenar la coreografia Impromptu pour Peralada, dedicada especialment al Festival.

La bailaora María Pagés, amb l'estrena a Catalunya del seu especial i personal Yo, Carmen, va posar el colofó als espectacles de dansa d'aquesta edició.

Durant més de cinc setmanes, l'escenari de l'Auditori del Parc del Castell va brillar amb llum pròpia amb les actuacions de Tom Jones, Joan Manuel Serrat, Earth, Wind & Fire Experience Feat. També van actuar The Al Mckay Allstars, Luz Casal, Roger Hodgson formerly of Supertramp, Gregory Porter & Myles Sanko i la Black Night, que va ser l'encarregada de tancar aquesta XXIX edició.

Els organitzadors de Peralada van avançar que l'edició de l'any vinent serà molt especial amb la celebració del XXX aniversari del Festival, una edició que "es vol dedicar al públic que els ha donat suport aquestes tres dècades".