Són les nou del vespre. Els convidats arriben a la mansió de Can Garriga, la casa on avui s'ubica el Museu del Mar de Lloret. Ens situem, però, a l'any 1887, quan el matrimoni Garriga, lloretencs que han fet fortuna gràcies als negocis americans, inauguren la seva nova vivenda. Mentre els convidats s'esperen a l'entrada, diversos personatges van desfilant, amb les seves particularitats, caràcters i misèries. Fins que de sobte, un d'ells apareix mort. A partir d'aquí, el públic haurà de buscar pistes a dins del museu per deduir i exposar qui és el culpable i quins motius l'han portat a cometre el crim. Per fer-ho, comptarà amb la inestimable ajuda d'una escriptora de novel·les molt peculiar.

Aquesta és la nova visita guiada que el Museu del Mar de Lloret proposa per als divendres d'aquest estiu a la nit. Sota el nom de Misteriós crim a la mansió Garriga, els assistents han de recórrer les sales del museu per buscar pistes i resoldre així l'assassinat. Es tracta d'una "murder party", és a dir, un joc molt similar al Cluedo en què els de participants han de sumar esforços i enginy per tal de trobar la solució correcta. I ho fan de la mà dels actors lloretencs Joan Romà Ortiz i Albert Muntané i de la guia Ana Peña.

L'assassí sempre deixa pistes. Aquesta és la premissa bàsica del joc, que convida els participants a treballar en equip i compartir les seves sospites o deduccions. I és que cal tenir els cinc sentits ben alerta, ja que cada element pot convertir-se en clau per resoldre el misteri. Per això, es convida els assistents a fixar-se en tots els detalls: diàlegs, personatges, vestuari, situacions... perquè res passa per casualitat i tot dóna pistes per poder resoldre el cas. A més, els visitants participen en una "gimcana" per la col·lecció permanent del Museu, que convida a ser observada amb ulls de detectiu.

Segons ha explicat la directora de Patrimoni Cultural de l'Ajuntament de Lloret, Anna Fuentes, amb aquesta visita "es vol fer un homenatge a les novel·les de misteri, a la vegada que es busca una activitat nova i atractiva per convidar de nou la gent a redescobrir Lloret i el seu patrimoni".

Per la seva banda, la guia de l'activat, Ana Peña, assegura que amb aquesta proposta volen "posar a prova la capacitat de detectius de la gent per resoldre un crim en què tots els assistents es veuen implicats, i on tothom té motius i capacitat per cometre'l". De fet, tothom és sospitós d'haver comès l'assassinat, inclòs el mateix públic.

Un cop trobades totes les pistes, els participants es reuneixen per fer la deliberació final. Aquí no hi ha guanyadors ni perdedors, sinó que es tracta de posar en comú les teories de cadascú i arribar a una conclusió final consensuada. Segons Anna Fuentes, "el crim té una solució que no deixarà indiferent a ningú".

La visita es fa cada divendres de juliol i agost a partir de les nou del vespre. Està adreçada a un públic adult -des de parelles fins a colles d'amics- que vulguin gaudir d'una bona estona i estiguin disposats a participar activament durant la visita. Abans, però, cal fer una reserva prèvia, ja que les places són limitades.