A vostè li agrada, la gastronomia?

Sí, m'agrada menjar i també cuinar. A casa cuinem receptes de tradició cubana, i en arribar aquí també m'he impregnat de la cuina mediterrània.

Coneix Xavier Pellicer, el cuiner amb qui farà tàndem?

Personalment no, però conec la seva categoria com a xef, per suposat.

Quin espectacle es trobaran els assistents al Gastromusical?

Recordaré cançons d'Amèrica Llatina, que són records que bateguen en els cors de moltíssimes famílies de Catalunya. I a més de recordar, també vull que noves generacions puguin començar a vibrar amb les cançons llatinoamericanes.

L'objectiu és que tothom acabi ballant?

Vull que la gent vibri, ja sigui amb una cançó romàntica o fent alguns passos de ball.

Fa anys ja va venir al Gastromusical. Quin record en té?

Molt bonic, la veritat, perquè aquest tipus de concert no és molt comú. Jordi Jacas, realment, està fent una revolució amb el Gastromusical i les tardes rumberes. És important, perquè finalment, tant la cuina com la música remouen l'ànima. Hi ha una dita que diu que l'amor comença a la cuina, o almenys això es diu a Cuba. Poder tenir un plat de la categoria de Xavier Pellicer per degustar i poder gaudir de la música farà que sigui una nit molt especial.

Què tenen en comú, la gastronomia i la música?

L'ànima, l'amor, tot. Et pots començar a conèixer gràcies a un plat deliciós que et prepari la teva parella, i llavors tot va fluint. A més, a la cuina també pots escoltar música i ballar un bolero o qualsevol altra cançó. Així doncs, tot està unit. Per exemple, en la festa de Cap d'Any tothom acaba menjant i ballant. Tot toca l'ànima, desperta els sentits. Els sentits queden a l'aire.

Vostè és pur color i energia positiva. Són els gens cubans, o hi ha alguna cosa més?

Sóc jo [riu]. Al principi jo deia que era cosa de Cuba, però al final el meu pare em va dir: mira, Luchi, tu ets tu, ets així i ja està, no involucris més Cuba [riu]. Però realment, la meva mare també és molt positiva i li agrada molt la música. Tot ho converteix en festa, ni que sigui una passejada. Hi ha una confluència de tot plegat: el tròpic, els estudis, de la meva mare... i aquí estic, amb les meves trenes de colors, que són la mostra exterior de la meva ànima i la meva manera de ser.

Ja fa anys que viu aquí. Enyora Cuba?

Sí, és clar, i ara encara més, que es comença a obrir. Però també penso que tot s'anirà fent. Tinc molts col·legues que estan anant a fer concerts a Cuba i realment és molt bonic saber que ja poden entrar i portar altres missatges a nivell musical al meu poble.

Per exemple, el concert dels Rolling Stones a l'Havana.

Va ser molt gran, qui s'ho hagués pogut imaginar! És com la vegada que hi va anar "scar D'León a tocar salsa, i va ser impressionant. A Cuba som amants de tota la música en general, no és que s'hi escolti només salsa. Per al públic rocker o per als altres, va ser un fet molt important culturalment.

En quins projectes treballa actualment?

Per una banda, estic amb la meva gira, i aquest mes de juliol s'estrenarà, a la cadena americana CBS, el concert-homenatge de l'Acadèmia dels Grammy a les llegendes de la música, on tinc l'honor d'actuar al costat d'Andy García i la seva orquestra en el tribut a la nostra reina de la salsa, Celia Cruz. Cantaré Guantanamera i Quimbara. També estic immersa en altres projectes musicals que ja desvetllaré en el seu moment, però aquest és el més important. A més, amb la meva banda gran estic fent actualment la gira Celia Vive. Al Gastromusical, en canvi, vaig amb la gira de boleros i d'homenatge als intèrprets i compositors del bolero.