En record de l'amic Jordi Tardà.

Set anys després del mític i dramàtic concert dels Rolling Stones a Altamont, el grup britànic protagonitzava un altre concert històric. L'11 de juny de 1976 es va celebrar el primer concert dels Rolling Stones a Catalunya. Feia pocs mesos que el dictador Franco havia mort i el promotor Gay Mercader es va atrevir a organitzar un concert que havia de provocar virulentes reaccions de l'establishment agonitzant.

De fet, com recordava Jordi Tardà, la idea original de l'organització era fer el concert a Cambrils, en un auditori a l'aire lliure, a la manera dels grans concerts històrics dels seixanta. Les forces vives del poble, però es van mobilitzar com mai per a impedir que el seu poble fos pres per «una banda de peluts, escabellats i drogats». Fins i tot es va projectar la pel·lícula que recull els incidents del concert gratuït d'Altamont, en què un jove va ser assassinat. Tanmateix, el concert va haver de canviar la seva ubicació anunciada a la plaça de toros de Las Arenas i es va acabar celebrant a la Monumental, el mateix escenari on, l'any 1965, havien actuat els Beatles.

Amb un preu de les entrades exorbitant, 900 pessetes, i una actitud hostil de les forces dites d'ordre públic, 11.000 persones van assistir a aquell primer concert en terres catalanes. Els Rolling Stones presentaven el seu darrer disc, Black and Blue, i van actuar durant gairebé dues hores interpretant 21 temes (Honky Tonk Woman, Angie, Get Off Of My Cloud, It's Only Rock and Roll, Jumpin' Jack Flash...) entre l'alegria del públic i les càrregues de la policia contra la gent que era a les portes del recinte. Alguns pots de fum van caure també dins de la plaça.

La connexió catalana dels Rolling Stones s'ha mantingut amb el pas dels anys. De fet, un dels grans amics de la banda i, de manera especial, de Keith Richards, va ser el periodista Jordi Tardà. Barcelona va acollir també altres concerts de la banda de rock més gran del planeta (els anys 1990, 1998 2003 i 2007), i fins fins i tot Bill Wyman i Mick Taylor van actuar en les edicions de 2009 i 2013, respectivament, del Black Music Festival de Salt, en sengles actuacions memorables i emotives. El març de 2013 Ron Wood va visitar Cadaqués («una perla de poble, que tan captivat et deixa», va dir Wood), on va passar el dia abans d'assistir a un partit del Barça. De fet, Wood té una de les seves residències a la capital catalana i és habitual veure'l per la ciutat.

Els gironins Sopa de Cabra són uns grans admiradors dels Rolling Stones i el mateix nom del grup és manllevat d'un disc dels Stones.