La química entre Diego el Cigala i Omara Portuondo és innegable. No cal veure'ls sobre l'escenari, sinó que n'hi ha prou amb veure'ls conversar -i riure, riure molt- durant una estona relaxada. Avui pujaran junts a l'escenari del festival de la Porta Ferrada, a Sant Feliu de Guíxols, en una inèdita gira amb què Portuondo està celebrant el seu 85è aniversari molt ben acompanyada. Ahir van atendre els mitjans de comunicació des de l'hotel Hipócrates de Sant Feliu de Guíxols, enmig de rialles, bromes i cançons improvisades.

Portuondo i el Cigala van coincidir l'agost de l'any passat a l'escenari del Hollywood Bowl de Los Ángeles, en un dels concerts de l'Adiós Tour de Buenavista Social Club. Ell estava passant un mal moment -acabava de perdre la seva dona-, però tot i això va pujar a l'escenari a cantar. El Cigala i Portouondo ja s'havien vist en ocasions anteriors, però aquesta vegada la connexió va ser tan gran que, després d'una breu convesa al camerino, van decidir embarcar-se en una aventura junts.

De moment porten ja sis concerts i encara els en queden nou, però ja es mostren encantats amb la resposta del públic. «Ha estat increïble. A Bèlgica, Madrid... la gent ràpidament s'identifica amb nosaltres, tant quan cantem per separat com quan estem junts, que som una bomba», assenyalava ahir el Cigala, que mostrava la seva profunda devoció per Portuondo. «És la vivència d'una vida, que li dóna un sentiment i una profunditat especial a l'hora de cantar», va explicar. Per a ell, ha estat «tota una experiència» treballar amb Portuondo, com un somni que s'ha complert. «Riem molt i disfrutem molt junts», va indicar, tot afegint:?«Amb Omara m'ho passo genial».

La cantant cubana, amb 70 anys de trajectòria, tampoc es va quedar curta en elogis i va destacar que el Cigala té «una sensibilitat musical extraordinària». Tot i confessar que mai s'hauria imaginat que acabarien compartint escenari, va assegurar que, quan el Cigala li havia fet la proposta, no s'ho havia pensat dues vegades. I de fet, tot i que el Cigala va anar fins a Cuba per assajar, no van necessitar dedicar-hi gaires hores. La química va sorgir sola.

I què passa quan s'uneixen una de les veus més seductores de la música popular cubana amb una de les veus més profundes del lamenc? Portuondo i el Cigala prometen per aquesta nit un repertori clàssic que inclourà, entre molts altres, temes com Si te contaraDos lágrimas. «El que passa és que cada dia se'ns afegeix un tema més que volem cantar», van assenyalar entre rialles. En tot cas, està clar que serà un repertori «molt cubà» i amb tocs de flamenc.

Cuba al cor

El Cigala va assegurar que se sent molt còmode amb la música cubana, ja que porta aquest país incrustat al cor. «Sempre dic que un cubà i un gitano, de polissons en un vaixell, van haver de crear la ruma, perquè si no, seria impossible crear tanta sincronització entre els dos mons», va assenyalar el músic.

El Cigala també es va mostrar molt agraït també amb els músics que porten en aquesta gira, alguns dels quals són habituals de Portuondo i a qui per tant no coneixia prèviament. Això, però, no ha estat cap problema. «Sembla que haguem tocat junts tota la vida, perquè és mirar-nos i entendre'ns», va indicar el músic, satisfet.

Per la seva banda, el director del festival, Albert Mallol, va explicar que aquest tipus de concerts, en què dos artistes col·laboren de forma excepcional, són el tipus d'espectacles que els agrada oferir al festival de la porta Ferrada. El concert tindrà lloc avui a l'Espai Port de Sant Feliu, a partir de dos quarts d'onze de la nit.