Les biblioteques públiques de les comarques gironines tornen a sortir a l'exterior per oferir els seus serveis allà on els lectors passen l'estiu: a les platges, les piscines, les places, els jardins, els llacs o les terrasses. És el que es coneix com a biblioplatges, bibliopiscines, biblioplaces, bibliojardins, biblioestanys o biblioterrasses.

Es tracta de serveis d'extensió bibliotecària on es vol promoure la lectura com a activitat de lleure, no esperant que els lectors vagin als espais tradicionals de les biblioteques, sinó que se surt a trobar-los allà on habitualment passen el seu temps d'oci per oferir-los els serveis bibliotecaris amb la màxima proximitat. En aquestes biblioteques d'estiu es pot consultar un fons seleccionat per a totes les edats en què predominen els temes d'actualitat i la literatura d'imaginació: diaris, revistes, còmics, contes i novel·les, principalment. Per reforçar l'aliança entre lectura i lleure, s'organitzen conferències, jocs, concerts, recitals, lectures, presentacions i tot un ampli ventall de propostes culturals per a totes les edats. A partir de la primera quinzena de juliol, a les comarques de Girona, han entrat en funcionament 30 equipaments d'estiu a les platges, piscines, llacs o jardins, d'un total de 86 a tot Catalunya. A la ciutat de Girona n'hi ha deu - dues bibliopiscines i vuit biblioplaces -.

D'oferta n'hi ha de tot tipus, des del biblioestany de Banyoles (a la Caseta de Fusta), la biblioterrassa de Ripoll (Espai Espriu) o els biblioconcerts de Caldes de Malavella (Jardí d'en Pere Vidal, a les 22 h) fins a les més tradicionals bibliopiscines (Anglès, Arbúcies, Besalú, Breda, Cassà, Castellfollit de la Roca, Hostalric, la Jonquera, Riudellots de la Selva, Sant Gregori, Sarrià de Ter, Vidreres i Vilobí d'Onyar) i les biblioplatges (Blanes, Llançà i Palafrugell -Tamariu-).