El dia 3 de juliol de 1965, els Beatles van actuar a Barcelona. Va ser aquell un concert històric, un dels més importants que s'ha celebrat mai al nostre país. Malgrat les reticències del règim, que volia un jovent «sa», allunyat dels perill de la música moderna i, sobretot, lluny d'aquells peluts britànics, va accedir finalment a donar el plàcet al concert més que res per no fer el ridícul internacional. Tot i això, el govern feixista va apostar els seus efectius policials per a dificultar al màxim l'assistència del públic i va mobilitzar la premsa afí (és a dir, tota), al crit de «todos a una» contra l'invasor beatlemíac de la «pérfida Albión».

El diari Los Sitios, en la seva edició del 25 de febrer de 1965 informava que «el famoso conjunto músico-vocal inglés actuará en España en los primeros días del próximo verano». Uns mesos abans, el mateix diari havia informat de la possibilitat que els Beatles actuessin a la Costa Brava. Finalment la cosa no es va concretar. Quina llàstima!

Recorda el periodista Josep Maria Francino, exdirector, entre d'altres mitjans, de Catalunya Ràdio i Ràdio Olot, al seu llibre Beatlemania. Una crònica personal que els Beatles, i la músic rock per extensió, van ser una alenada d'aire fresc per a una joventut que vivia ofegada per la dictadura. Eren aquells uns temps en què el rock, els Beatles com a símbol, van ser la vàlvula d'escapament juvenil i el nexe de connexió amb la joventut mundial.

Els Beatles van passar poques hores al nostre país. Però la cosa va donar molt de si. Francino explica al seu llibre, publicat per l'editorial Cal·lígraf de Figueres, algunes anècdotes sucoses, com que l'ex-president del FC Barcelona, Joan Gaspart, va deixar els seus pantalons a John Lennon perquè pogués fer el concert de la Monumental o com una jove fotoperiodista de Terrassa, Joana Biarnés, va fer les que són considerades les millors fotos dels Beatles en les seves gires.

Els Beatles han mantingut alguna relació amb Catalunya més enllà d'aquell concert de l'any 65. Prèviament a aquella data John Lennon havia visitat la capital catalana i Sitges acompanyat del mànager del grup, Brian Epstein; i George Harrison, apassionat de la Fórmula 1, va sovintejar sovint els grans premis de Catalunya. També és coneguda la relació dels Beatles i John Lennon en particular amb Salvador Dalí. Carlos Lozano, en les seves memòries dalinianes, recorda com George Harrison va visitar Cadaqués amb la intenció de veure el mestre Dalí. I encara cada any, se celebra a l'Estartit el festival Beatles Weekeend dedicat a la memòria del grup que tantes consciències va saccejar als anys 60.