Ja fa deu anys que el cuiner Jordi Jacas va decidir combinar música i gastronomia a les nits d'estiu del seu restaurant, El Molí de l'Escala. L'aposta li va sortir bé i en aquests moments està més que consolidada. El Molí va donar dimecres el tret de sortida a la seva desena edició amb un concert molt especial a càrrec de Lucrecia, la cantant que ara fa deu anys va inaugurar el primer Gastormusical. Lucrecia, que va oferir un recital de boleros i música llatinoamericana, va estar acompanyada als fogons per Xavier Pellicer, xef del Céleri, que va oferir un menú basat en productes ecològics i majoritàriament vegetals. Gaspatxo de remolatxa, tomàquet i raïm, flor de carbassó farcida i costella de porc a l'estil tandoori van ser algunes de les creacions que va servir. Tot plegat coronat amb un pastís del mestre xocolater Damian Allsop a base de iogurt, cirera, saüc i marialluïsa, amb una figura de xocolata de «Bèstia» del Barri Sèsam.

Jacas va agrair la fidelitat del públic, entre el qual ahir hi havia la consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, i la regidora de Turisme, Marta Rodeja. També va tenir unes paraules d'agraïment per al seu equip, que va començar de zero i que amb el temps s'ha anat consolidant. A més, va destacar que el festival ha anat evolucionant al llarg de l'última dècada, però que durant un parell de dies encara es conserva el format clàssic d'un cuiner i un cantant que tenen algun nexe en comú. En el cas de Pellicer i Lucrecia, el local on ella ha actuat diverses vegades, Luz de Gas, es troba prop del restaurant de Pellicer.

El cuiner, que participava per primera vegada al Gastromusical, va explicar que la seva proposta gastronòmica és «sincera i directa». La fórmula és, a priori, senzilla: un menú equilibrat, amb productes de proximitat i de qualitat. A la pràctica, però, el resultat és sorprenent i espectacular, ja que dimecres es van servir plats com col rostida freda amb cebetes i raves encurtits;?mongeta tendra, patata macaria i rossinyols i coliflor amb ou a 62 graus, bacallà i oli fumat. I per fer-ho baixar tot, maduixes, alfàbrega, vinagre i sobret. Tot plegat, maridat amb vins de la DO Penedès.

Lucrecia, per la seva banda, va fer un autèntic homenatge musical a la seva terra, Amèrica Llatina. Abillada amb un espectacular vestit de lluentons, va aparèixer cantant un Feliç Aniversari al Gastromusical i va sacsejar el públic amb temes com Dos gardenias, Sabor a mí Arroz con salsa, moment en què va aconseguir que Jacas i Pellicer l'acompanyessin dalt de l'escenari.

El Gastromusical seguirà fins ?diumenge. Ahir va cuinar Vicenç Fajardo i va actuar Pablo Carbonell, mentre que avui serà la «Nit Euskadi», amb un bufet temàtic acompanyat per la música de Kepa Junkera. Demà serà el torn del Gastrokids, que es farà a les ruïnes d'Empúries, i diumenge es farà un Vermut amb Paula Grande i nit de flamenc amb Duquende i Chicuelo.