La nit comença a caure al monestir de Sant Pere de Rodes. Tot és a punt per a l'estrena de la primera edició de la Nit de Vins, una visita guiada pel monestir en clau de vi. Els visitants s'esgraonen, expectants, a l'espera que s'aixequi el teló del passat. Mil anys de comunitat monàstica que van veure néixer i créixer l'expansió de la vinya.

El vi va esdevenir el motor del monestir de Sant Pere de Rodes, que al segle XVII va despertar gràcies a la pràctica vitivinícola després de tres segles de viure a l'ombra i patint els efectes de la pesta negra, que va matar la meitat de la comunitat de Sant Pere. Al segle XVII, però, el monestir va viure una època d'esplendor i va esdevenir un gran productor de vi. Tal era la seva importància que fins i tot la jerarquia monàstica es va veure alterada per la prosperitat de la vinya. La figura del monjo cellerer era la segona en importància després de l'abat. Anys més tard, els investigadors assenyalarien que la condició de preeminència d'aquesta figura respecte l'especialització dels altres membres de la comunitat constituiria el monestir de Sant Pere de Rodes com l'únic cas documentat.

Els efectes de la fil·loxera

Avui, però, el paisatge que envolta el monestir és completament diferent al que contemplava la comunitat a l'edat mitjana. En plena edat d'or de la viticultura, una plaga de fil·loxera va acabar amb la major part de les vinyes. Tal era la força de la plaga, que en un any va afectar dues mil hactàrees de vinya, una xifra que ara com ara representaria la totalitat de l'extensió que comprèn la denominació d'origen Empordà. Tal va ser la força amb què va irrompre la plaga, que actualment només es conserva un 10% de la producció que es cultivava abans de la fil·loxera.

Alguns dels assistents assenteixen amb el cap. Es tracta dels responsables d'Espelt Viticultors, que després de la visita oferiran un tast de vins maridats amb una selecció de tapes elaborades pel restaurant del monestir. Però per anar fent boca, la visita continua mentre ressegueix els paratges més emblemàtics. Tot, al voltant del discurs del vi. Un llegat que no es pot entendre sense comprendre l'atribució que li ha brindat la religió com a element sagrat.

Tot i que actualment no es té constància d'on estava situat el celler original del monestir, es coneix que en l'època de l'esplendor de la vinya hi havia tres cellers: el del monestir -que se'n desconeix la localització exacta-, un segon celler ubicat a la vall de la Santa Creu i un darrer, a Selva de Mar.

Ara com ara, els cellers de l'Empordà són hereus d'aquesta tradició vitivinícola. La Nit de Vins-fent honor al seu nom- culmina amb un tast de vins proposats per Espelt Viticultors maridats amb productes locals, a càrrec del restaurant del monestir. El celler va presentar una mostra de quatre varietats: un vi blanc maridat amb una torrada de pa amb tomàquet i anxoves; un rosat amb un carpaccio de gambes i un negre o garnatxa dolça marinat amb una tartaleta de botifarra dolça. Un excel·lent toc final a un viatge pel passat vitivinícola del monestir de Sant Pere de Rodes.

Després d'un debut amb èxit de participació i les entrades exhaurides dos dies abans de l'inici de l'activitat, la Nit de Vins es durà a terme cada dimarts, a les vuit del vespre, durant els mesos de juliol i agost.