El pregó de la primera alcaldessa de la democràcia, Maria Dolors Oms, i i l'espectacle pirotènic de la companyia xinesa Firevision International LTD van donar ahir el tret de sortida a la festa major de Blanes. Com ja és habitual, milers de persones es van desplaçar fins a la vila per gaudir del 46è Concurs de Focs d'Artifici, que enguany durarà cinc nits i s'allargarà fins el dimarts dia 26.

Més de 1.200 persones -de les quals 750 estaven assegudes- van omplir la plaça dels Dies Feiners per seguir el pregó d'Oms. L'alcalde, Miquel Lupiáñez, va destacar les dificultats a les quals es va haver d'enfrontar Oms durant els primers anys de la democràcia, i especialment durant el 23-F. A més, va destacar la seva tasca solidària, especialment al capdavant de la Fundació Apronis, que atén persones amb discapacitat intel·lectual.

Oms, per la seva banda, va fer un repàs a la seva trajectòria, des de l'internat barceloní on va destacar per la seva rebel·lia i on va forjar el seu caràcter de líder, fins a l'actualitat. Va recordar com l'any 1962 va prendre consciència de la injustícia social quan va començar a treballar amb els immigrants temporers de la Costa Brava, i com va decidir involucrar-se en el Parti Socialista amb el desig de crear «un nou model de societat». Amb 39 anys va ser escollida primera alcaldessa de la democràcia a Blanes, i de fet, a hores d'ara encara és la única dona que ha estat al capdavant del consistori. Allà es va trobar amb què «la caixa era buida i la maquinària, diguem-ho així, lenta». Tot i això, ella i el seu equip estaven convençuts que capgirarien Blanes i, malgrat els pocs rescursos, van dur a terme iniciatives com la instal·lació del clavagueram als barris on no existia (amb els veïns com a mà d'obra per tal d'abaratir-ne el cost) i la creació de fons per a petits projectes, com les escales d'accés a Cala Bona, per donar uns mesos de feina a persones a l'atur. A més, va mostrar-se especialment orgullosa d'haver tirar endavant el Pla General d'Ordenació, amb la implicació de tote les forces. D'altra banda, també va defensar activament la tasca d'Aspronis, tot recordant que la seva gent «és molt especial, no per la seva disminució, sinó per les seves moltes habilidoses capacitats». Després del pregó, l'alcalde va entregar a Oms una reproducció de la Font Gòtica, que és la màxima distinció que atorga el consistori.

A més, el regidor de Cultura, Quim Torrecillas, va entregar dalt de l'escenari un trofeu a l'empresa pirotècnica Accitana Ma Angustias, de Granada, guanyadora del concurs de focs de l'any passat. A la nit, la primera nit del concurs de focs va tornar a atraure milers de persones. Aquesta era la primera participació de l'empresa Firevision International LTD, procedent de Liuyang, Xina.