La primera edició de Familiaria va tenir lloc ahir a Empúries amb l'objectiu d'apropar les famílies i els infants al jaciment arqueològic. Per això, petits i grans van poder gaudir de diverses activitats, com ara visites guiades i fins i tot tallers gastronòmics.

Al llarg de tot el dia es van fer tallers relacionats amb l'antiguitat, espectacles d'ambientació històrica, visites familiars guiades pel jaciment, concerts i tallers de cuina, música i dansa. La programació va comptar també amb diverses actuacions musicals, com la de reggae per a nens de The Penguins o la presència de la companyia especialitzada en espectacles de temàtica històrica Drakònia, que va oferir passejades en biga romana (carro amb dos cavalls) i un espectacle amb cavalls inspirat en el circ romà.

A més de les visites familiars al jaciment, els assistents van poder gaudir d'una activitat de contacontes inspirada en la mitologia antiga i de diversos tallers relacionats amb l'antiguitat romana. També es va poder veure un espectacle de titelles romanes de la companyia Genovesa de Teatre.

Gastrokids

Familiaria va incorporar les activitats de Gastrokids, organitzades des del restaurant El Molí de l'Escala en el marc del seu festival Gastromusical. Dins d'aquestes activitats, que aquest any van tenir lloc a Empúries per primera vegada, es van programar tallers de cuina per a nens amb les Cuineres de Sils, tallers d'empotar anxoves amb Anxoves de l'Escala, tallers de percussió corporal amb Santi Serratosa i tallers de danses antigues de la mà del grup La Farandola. Les activitats es van repartir en diversos espais del conjunt arqueològic. El jaciment també va habilitar una zona de food-market, amb foodtrucks i diferents paradetes, amb oferta gastronòmica.

Aquesta primera edició de Familiaria ha estat organitzada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, juntament amb Pistatxo Produccions, que és l'empresa que ha tirat endavant el Festivalot de Girona. També hi va participar el Molí de l'Escala amb el Gastrokids. A més, també va comptar amb la col·laboració de l'Ajuntament de l'Escala i de l'empresa de Serveis Educatius Icono.