Eren dos quarts de sis del matí. A l'ermita de Santa Cristina de Lloret de Mar, en Carlos i en Manel començaven ahir els preparatius per encendre les brases del que hores més tard prendria forma del tradicional estofat de Festa Major. El secret, diuen ells, el repòs. Dos-cents noranta quilos de carn, dos-cents setanta de patata i cent cinquanta de sofregit -animat amb un raig de cognac- éren l'alquímia necessària per gaudir, un any més, d'un dels ranxos més esperats de l'any pels lloretencs. Una tradició que va néixer de la mà dels pescadors, que "cansats de manjar peix durant tot l'any" -assegura un dels organitzadors- preferien un estofat de xai per celebrar la ?festivitat de Santa Cristina, patrona de la vila. I és que des de l'any 1978, el menú ha passat d'esdevenir un llegat exclusivament pesquer a convertir-se en un dels plats estrella de la Festa Major d'estiu.

Aquest any, però, va comptar amb un convidat d'honor. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, també va voler participar d'aquesta jornada festiva. Arribava a la platja de Santa Cristina a bord d'una embarcació local, juntament amb l'alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat; la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa; i d'altres autoritats polítiques locals. Lloretencs i banyistes curiosos s'aplegaven als voltants del recinte de seguretat habilitat, custodiat per agents dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local, per saludar i fer-se fotografies amb el president, que acceptava somrient totes les peticions. Des de la platja es va iniciar una processó fins l'ermita de Santa Cristina, on el bisbe de Girona, Francesc Pardo, va presidir una Missa Solemne en honor a la patrona de la localitat. Després de la celebració i el cant dels goigs, les autoritats van protagonitzar la tradicional fotografia de rigor, barrejant l'estofat. En total, 1.000 racions que es van servir per esmorzar. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va elogiar la "fidelitat a les arrels" que va demostrar el municipi de Lloret de Mar i va animar-los a mantenir viva aquesta tradició.

La festivitat de Santa Cristina també va comptar amb la celebració de la tradicional regata S'Amorra amorra, que enguany va celebrar la seva 30a edició després de la recuperació d'aquesta tradició l'any 1987. En la categoria masculina es va proclamar vencedor el Club Rem Santa Cristina -actual campió d'Espanya de rem-, que va augmentar així el seu palmarès de títols amb 17 victòries en 30 edicions.

En la categoria femenina, que enguany es va celebrar just després de la regata masculina a la mateixa platja, la vencedora va ser l'embarcació del Club Marina Casinet. En total, van participar en la regata nou embarcacions. Es tracta de l'Obreria de Santa Cristina, la Confraria de Sant Elm, el Gremi d'Hotelers, el Nàutic Lloret, l'Ajuntament, el Club Marina Casinet, el Club Rem Pescadors, el Club Rem Sant Romà i Es Vano.