El Moritz Festival l'Era és la connexió més ràpida entre el segle XXI i el XVI, quan es va construir la masia de Can Gascons que l'acull. És el nexe entre pins, roures, camps, ovelles i una programació musical que, en una llarga tarda-nit de dissabte, va transitar pel surf-pop de Twin Drama, el Sistema de Joan Colomo o el folk de Ran Ran Ran, fins a deixar-se anar per l'electrònica del cap de cartell d'aquesta quarta edició, l'austríac Sohn, o del britànic Julio Bashmore.

El festival se sent còmode amb l'aforament de 1.800 persones, un volum que els seus responsables volen consolidar i que cuiden amb detalls i serveis: minibusos que connecten el recinte amb l'estació de Caldes i un servei des de Barcelona, zona d'acampada gratuïta, food-trucks, un restaurant amb productes ecològics i de proximitat, la possibilitat -amb l'entrada VIP- de gaudir de la piscina de la masia i un relleu precís entre els dos escenaris. Des del principal, els universos particulars i dispars de Colom0 i Inspira van sonar abans de la presentació a Catalunya de l'últim disc d'Hola A Todo El Mundo, Away, que parteix dels poemes d'Emily Dickinson. Al final d'un concert potent i lluminós, la banda va demanar "traieu-nos més de Madrid" i es va mostrar feliç de tocar en un entorn tan particular com el de Can Gascons.

Just abans, uns altres madrilenys, Baywaves, van oferir un esclat de pop psicodèlic -hipnopop, en diuen ells- amb el seu treball de debut, Only For Uz. Això era a l'escenari petit que, més tard, tancarien Maïa Vidal i Sorry Kate.

El lirisme del productor i multiinstrumentista Sohn va dominar l'Era a partir de la mitjanit, parapetat darrere la seva taula i evidenciant que era una de les actuacions més esperades pel públic.

Homenatge a la República

El post-rock electrònic del duet barceloní The Suicide of Western Culture va irrompre amb actitud i missatge, rememorant el 80è aniversari de l'inici de la guerra civil amb projeccions que reivindicaven Miguel de Unamuno i els moviments obrers de la República. Després, tot ball, amb Julio Bashmore i el periodista musical i DJ barceloní Marc Piñol.