De la sala de ballSavoy Ballroomde Nova York al carrer Hortes de Girona. El lindy-hop, que va néixer de les ganes de moure's per la pista, es va popularitzar entre els anys 20 i 30 en un petit local del barri novaiorquès de Harlem i va aterrar fa poc més de vuit anys a territori gironí.

Gairebé noranta anys després i a més de sis mil quilòmetres de distància, avui la moda del lindy-hop -que fins i tot va ser declarat ball nacional nord-americà per la revista Life l'any 1943- ha experimentat una autèntica revolució. Temps frenètics i un estil enèrgic i optimista han captivat amants del swing i encuriosits, que avui ja reuneixen una comunitat de sis-centes persones a la província de Girona. El que sí ha canviat, però, és l'on. De la sala de ball on es va popularitzar s'ha traslladat als carrers i als emplaçaments públics amb l'objectiu de presentar aquest estil als que encara no el coneixen i convidar-los a participar de la festa del lindy-hop. Durant els mesos de juliol i agost, dimecres és el torn del carrer Hortes de Girona. A ritme de swing, les primeres parelles s'acosten a l'escenari improvisat, acordonat per una vintena de curiosos captivats pel magnetisme de la música d'un clarinet i una guitarra, que ja han cridat l'atenció de gironins i turistes. Tot un espectacle de ritmes canviants, sinergies entre els ballarins i rialles que es contagien entre els espectadors, que aplaudeixen cada peça com si fos l'última.

Entre ells, Tomy Muñoz. A simple vista és un dels músics, però assegura que ell és en realitat qui va introduir el lindy-hop en terres gironines, i actualment és el president de l'Associació Cultural Jazz de Girona. Un estil que avui ja està ben consolidat, tot i que reconeix que li va costar d'arrencar en els seus inicis. El va descobrir a la Sala Apolo de Barcelona i es va decidir a importar-lo a Girona. «Tenia dues opcions: anar a ballar-lo a Barcelona o intentar que el ball arribés aquí i que tots en poguéssim gaudir», explica. I com ja es podran imaginar, es va decantar per la segona opció.

D'aquí va néixer la primera classe de lindy-hop de Girona. A l'aula d'una escola de dansa privada i en ple èxtasi del country, el lindy-hop va integrar-se a poc a poc, una mica a contracorrent. I de fet, no se n'havia sentit a parlar abans. Però després de diverses trobades, l'any següent el lindy-hop va començar a calar entre la gent i cada vegada aconseguia reunir més persones.

L'estil de moda

L'èxit que començava a acaparar el lindy-hop va cridar l'atenció dels centres cívics, que com a porta d'entrada a noves iniciatives van acollir el projecte. El pioner, però, va ser el Centre Cívic de Pedret-Pont Major de Girona. Avui, lluny de morir d'èxit, el lindy-hop s'ha convertit en el ball de moda i ha experimentat un boom en els darrers anys. De fet, Muñoz atribueix aquest creixement exponencial a l'augment de l'oferta de sessions de lindy-hop al carrer.

Nou anys després de l'arribada d'aquest estil a les comarques gironines, el lindy-hop s'ha estès arreu del territori i ja compta amb quatre associacions que promouen l'estil: dues a la ciutat de Girona, una al Baix Empordà i una comunitat a l'Alt Empordà. El lindy-hop és un ball social que viu i conviu entre la gent, i per aquest motiu, els centres que li donen suport van apostar per crear una comunitat per oferir la possibilitat a la gent de ballar al carrer. I és que precisament, la millor definició del lindy-hop és la seva dimensió de ball social.

Les sessions de lindy-hop a la fresca es porten a terme cada dimecres de 20 h a 21.30 h durant els mesos de juliol i agost al carrer Hortes de la ciutat de Girona.