L'humorista reflexiona sobre l'actualitat i sobre les línies vermelles que no hauria de creuar la comèdia, com són un atemptat terrorista o una situació d'emergència, però també alerta que hi ha «unes amenaces, uns mecanismes que té la societat per provar de domesticar-la».

Buenafuente recorda que aquest any, per primer cop en la seva trajectòria, ha fet un programa de televisió -el que va rodar per a Late motive a l'illa grega de Lesbos al costat de centenars de refugiats- en què no hi havia cap indici d'humor, però «no ens hem de confondre». «Això és una opinió molt personal -prossegueix- però en una època de molt enrenou social, de molta transformació, amb les elits amenaçades, els còmics, no sé per què, hem començat a tornar a ser mal vistos. És com si ens diguessin: què volen aquests paios ara, quan tot és tan important?».

Ell opina que, precisament «perquè tot és molt important i hem de ser una societat sana i democràtica, hem de lluitar molt per trobar la nostra veu, perquè no ens facin callar». En aquest sentit, afegeix que quan va començar en l'ofici, fa més de 25 anys, va pensar que «això era alguna cosa del passat, però cíclicament, no saps per què, el món fa el possible per intentar fer callar els còmics, els canyers». «Això -exalça Buenafuente- et fa connectar amb la grandesa de la comèdia, que són els seus valors i el fet que si molestem tant és perquè som importants, cosa que no és res nou: amb humor pots dir coses molt importants, que segurament per això no volen que es diguin». Buenafuente reconeix que, complerts els 51 anys, «per evolució personal i artística, me'n vaig a aquells territoris on hi ha denúncia, esperit crític, més risc que comfort de format còmic comercial».

En aquests moments, el presentador es troba en plena preparació del Singlot Festival, creat i produït pel Terrat i The Project en el marc del Festival de Porta Ferrada, que comença avui i comptarà, entre altres, amb el monologuista Goyo Jiménez i l'obra de teatre El Rey, amb Alberto San Juan, Luis Bermejo i Javier Gutiérrez. A més, Leo Bassi rebrà el Singlot d'Honor. Segons indica, un festival d'aquestes característiques, en què també hi serà l'actor Marc Martínez o el seu amic Fermí Fernàndez, «és un reflex del seu director, perquè finalment tu ets qui firma tot això i m'agrada que sigui així».

Per a ell, és una manera de dir-li a l'espectador: «Miri, això té una vocació determinada, vostè en algun moment estarà incòmode, en d'altres es relaxarà, i l'espectador que, cada vegada és més llest, està preparat i és exigent, també demana productes d'aquest tipus, un festival amb un cert to editorial, que generi interès».

Preguntat per nous projectes, avança que el programa de televisió Late motive de canal #0 de Movistar+ continua. «És el projecte televisiu més sòlid i potent que hem fet en els últims sis anys», assenyala, tot indicant també que seguirà amb el programa radiofònic setmanal a la cadena SER amb Berto Romero.

A més, confessa que sempre es guarda «un 20 % de l'energia per a coses que vindran, perquè si tu les busques, vénen». «Quan estàs bé i sòlid, els astres es van alineant i segur que vindran moltes més coses. Em queden entre deu i quinze anys de fer moltes més coses i jo estic per la tasca», conclou.