Costa imaginar que una finca de 250 hectàrees plena de dunes, al costat de la platja, es pogués convertir en el primer camp de golf de tota la Costa Brava. Però així va ser. La família Parera-Coll va inaugurar el golf de Pals ?l'any 1966, quan era una aposta arriscada perquè ningú sabia com funcionaria un camp en aquesta zona. Mig segle més tard, s'ha demostrat que va ser una bona decisió i el camp gaudeix de bona salut.

La història del golf de Pals arrenca amb Pere Coll i Rigau, nascut a l'Estartit i que va marxar a Cuba, on va arribar l'any 1867 i va fer fortuna amb una fàbrica de llumins. Quan va tornar a Catalunya, l'any 1894, ja casat i amb família, va comprar la finca on actualment hi ha el golf i va ubicar-hi una platanció de pins per fixar les dunes. La seva idea era fer una explotació forestal, però no es va poder fer realitat. En canvi, va aconseguir que aquells terrenys fossin més fructífers i que el desert no continués avançant.

La idea d'ubicar un golf en aquells terrenys va ser de Baltasar Parera Vilar, un gironí que després de la Guerra Civil va fugir a Cuba, on va començar a practicar el golf a l'Havana. Allà va conèixer la que seria la seva esposa, Rosa Coll, néta de Pere Coll i hereva de la finca de Pals. Parera, entusiasmat amb la pràctica del golf, va tenir la idea de construir un camp de golf a la finca empordanesa. Per això, el matrimoni Parera-Coll va tornar i es va fer càrrec de l'explotació agrària del Mas Gelabert, on l'avi ja havia començat el cultiu d'arròs, i l'any 1960 van començar les primeres gestions per construir el camp de golf a la finca de Pals.

Després de consultar amb diferents arquitectes, s'acabaria fent càrrec del disseny l'anglès F.W. Hawtree, que va acceptar el projecte i la direcció de les obres per construir els primers nou forats del camp el 10 de febrer de 1964. «Eren uns moments d'incertesa, perquè no se sabia massa quin resultat podia donar un camp de golf. A tot Espanya, l'any 1970, hi havia només 4.000 persones que juguessin a golf, mentre que ara és diferent; n'hi ha més de 300.000», explica Baltasar Parera Coll, fill del fundador i actual president del Club. El 20 de juny del 1964 es va disposar dels planells definitius del camp i va començar la construcció. A banda dels nou primers forats, que es van situar molt a prop de les antigues antenes de Radio Liberty, també es va aixecar el xalet del golf, decorat per la mateixa Rosa Coll i l'interiorista Manuel Marí a l'estil anglès.

La inauguració va tenir lloc el 15 d'agost de 1966, i el primer president va ser Santiago Fisas. El camp va ser beneït pel bisbe i van assistir-hi nombroses personalitats del món de l'esport, amb Juan Antonio Samaranch al capdavant. El seu èxit va obligar a ampliar-lo fins als 18 forats reglamentaris, mentre que es va ampliar també la Casa Club i es va construir un nou terreny de pràctiques.

Des de llavors, el camp ha continuat evolucionant i ha acollit algunes de les principals competicions de golf d'àmbit nacional i internacional. Actualment té la meitat de jugadors del país i l'altra meitat estrangers, especialment francesos però també de la resta d'Europa. Una de les principals millores va ser la inversió d'un milió i mig d'euros per poder utilitzar l'aigua de la depuradora, d'acord amb l'Agència Catalana de l'Aigua.

Per tal de celebrar els seus primers 50 anys d'història, el 2 de juliol van celebrar una festa amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la qual es va fer un reconeixement a totes les persones que van contribuir a la construcció del camp. Ara, les noves generacions s'encarregaran de conduir-lo cap al futur. Un futur que passa, sense dubte, per la diversificació -ara ofereixen també classes de pàdel i windsurf, per exemple- i per l'ensenyament als més petits, per tal d'aficionar-los des de la infància a la pràctica d'aquest esport.