Sant Martí Vell és un poble que té actualment prop més de 200 habitants. I entre ells, una de molt especial. Es tracta de la dissenyadora italiana Elsa Peretti, una artista que es va enamorar de Sant Martí Vell i de mica en mica ha anat adquirint i restaurant propietats del nucli històric. Una personalitat que des de la seva arribada a la localitat gironina ha atret visites d'arquitectes, intel·lectuals i artistes de totes les disciplines.

En aquesta ocasió, el convidat d'honor va ser el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va visitar el municipi i posteriorment es va reunir a porta tancada amb la dissenyadora en una de les propietats que regenta al centre de la localitat.

En la seva visita, Puigdemont també va visitar l'església, de la qual s'han finalitzat les obres de restauració aquest any. La intervenció ha estat obra de la Fundació Elsa Peretti, que ha portat la direcció tècnica i la part econòmica del projecte. L'artista també va voler aportar el seu granet de sorra a la restauració, i va dissenyar en exclusiva la Madonna i els canelobres que ara com ara llueix el temple. L'església també inclou un altre apunt personal de l'artista, ja que va ser ella qui va escollir el color amb el qual es pintarien les parets de la nau. Peretti es va decantar per un to blau «montserratí», que ara com ara ja forma part del conjunt patrimonial que llueix Sant Martí Vell.

La visita de Carles Puigdemont va aixecar gran expectació entre els veïns del municipi, que es van congregar davant de l'Ajuntament per poder saludar i fer-se fotografies amb el president de la Generalitat. Puigdemont va cloure la jornada a Sant Martí Vell amb una visita a les bodegues Eccociwine, propietat d'Elsa Peretti. El president es va mostrar en tot moment molt atent a les explicacions dels treballadors de la bodega i en el decurs de la visita els va anar formulant preguntes referents al procés d'elaboració del vi.

Una firma internacional

Elsa Peretti ha esculpit la seva trajectòria professional com a dissenyadora de complements i com a model, una bellesa que va inspirar Salvador Dalí, que la va utiltizar com a musa per a les seves obres.