El festival Portalblau encara aquest cap de setmana la recta final i aquesta nit comptarà amb el cantautor escalenc Josep Tero, que presentarà el seu nou treball i espectacle, Kavafis en concert (Temps Record, 2016), acompanyat de Marina Rossell i Maria del Mar Bonet. Tero donarà a conèixer el món de Konstandinos Kavafis a través dels vuit poemes que ell i Lluís Llach han musicat.

Segons explica Tero, el pòsit que ha deixat Kavafis a Catalunya és molt important. El poeta Carles Riba en va ser un dels principals divulgadors al nostre país, tot traduint els seus versos però mantenint-ne «el mateix gust i impressió que els originals». Més endavant també es van interessar per la figura del poeta d'Alexandria Joan Ferrater, Carles Miralla, Alexis Eudald Solà, els mallorquins Garcès i Avellà i l'empordanès Eusebi Ayensa.

«La semàntica de Kavafis no és mai banal», assenyala Tero, perquè «incideix en la complexitat de la persona en el món social en què es troba». El cantautor empordanès n'és un bon coneixedor des que el va descobrir als 16 anys a la biblioteca de Figueres, i des de llavors no ha parat d'estudiar-lo i intentar musicar-lo, tasca que, adverteix, «no és cap broma». També ha participat en diversos simposis.

Kavafis en concert va néixer d'un encàrrec de la Comissió Andorrana de la Unesco, i inclou una recopilació de sis poemes musicats pel mateix Tero i dos més per Lluís Llach. L'espectacle d'aquesta nit comptarà amb la presència de Rossell i Bonet, que defineix com a «cantants a?mi?gues», i que serviran per donar «color» al concert. A més, la publicació del que suposa el desè disc de la seva carrera coincideix amb el 30è aniversari de la gravació del primer, i per tant el concert també servirà, en certa manera, com a celebració.

El Portalblau és un festival emminentment mediterrani, que es fa a l'Escala, davant del mar, i que també porta alguns concerts a les ruïnes d'Empúries. Un mar Mediterrani que tradicionalment ha servit com a nexe d'unió entre cultures però que darrerament ha estat tristament conegut per convertir-se en un cementiri. Tero assenyala que el mar es manifesta «igual que ho ha fet al llarg de tota la seva història, com un espai de pas i intercanvi». «A vegades és un intercanvi necessari i urgent, com en el cas de l'acolliment de gent que fuig del foc d'Orient i necessita trobar la pau a Occident», assenyala. També opina que algunes democràcies europees «haurien de comportar-se com a democràcies de veritat i no ho fan», però reivindica que el Mediterrani continua essent el nostre llenguatge, el nostre signe d'identitat, i que és necessari defensar-lo per tal de poder afrontar la globalització, ja sigui «musical o de qualsevol tipus de moda que pugui venir».

El Portalblau tancarà aquest cap de setmana l'edició de 2016 amb el concert de Tero, avui; l'actuació del bailaor Rafael Amargo demà i el concert de Quimi Portet diumenge, al vespre.