Les cales del Cap de Creus

En molts pocs quilòmetres, el Cap de Creus té una de les majors concentracions de cales idil·líques del país. Però arribar-hi, no sempre és fàcil. Aquestes són les nostres propostes: Cala Jugadora (a 600 metres a peu des del far de Cap de Creus); Cala Culleró i Cala Culip (estan a uns 40 o 50 minuts a peu des de l'aparcament que dóna accés al paratge de Tudela); Cala Rostella, Cala Montjoi i Cala Jòncols (s'hi pot arribar en cotxe des de Roses); Cala Tallavera i Cala Prona (ambdues al Port de la Selva. S'hi arriba caminant pel GR11). Si no teniu ganes de caminar i no teniu cap vaixell, una bona opció per arribar-hi és un kaiac.

Senderisme per la Vall de la Santa Creu

Us proposem una ruta de 4 hores que combina el mar i la muntanya. És una proposta del blog SenderismeGirona d'uns 15 quilòmetres de durada i sense dificultats tècniques. Axò sí, potser l'estiu no seria l'època més recomanable per fer aquesta caminada. Si hi esteu acostumats a fer senders i no us espanta la calor, carregueu força aigua. I sempre us podeu parar en alguna de les platges per les que passareu a fer un bany. La ruta comença a Llançà, passa pel camí de ronda de Port de la Selva, passa pel Coll del Perer, el Puig Vaquer, la Selva de Mar, la platges com el Port de la Vall, el Cau del Llop, la platja de les Tonyines o platja de la Farella. Si us agrada caminar, a la web del Parc Natural del Parc de Creus us proposen 17 itineraris per fer a peu o en bicicleta

Patrimoni històric, art i cultura

Al capdamunt de la serra de Verdera s'aixeca un dels conjunts monumentals més interessants per conèixer el món medieval. En aquest espai es reuneixen tres elements que representen els puntals de la societat feudal: els que resen, al monestir de Sant Pere de Rodes; els que produeixen, al poblat de Santa Creu, i els que lluiten, al castell de Verdera.Molt a prop de Sant Pere de Rodes hi trobem una petita meravella preromànica, l'ermita de Santa Elena, situada en una elevació amb unes magnífiques vistes sobre el Port de la Selva. També és aconsellable visitar les ermites de Sant Onofre (Palau-savardera) i la de Sant Baldiri Taballera (Port de la Selva). Si us agrada l'art, és imprescindible una visita al Museu de Cadaqués, perdre's en alguna de les galeries d'art del municipi i, si teniu sort, visitar l'estudi d'algun dels artista. Si passeu per Cadaqués entre finals de juliol i la primera quinzena d'agost, on us perdeu la programació del seu festival d'estiu.

Xiringuitos i restaurants

L'oferta gastronòmica del Cap de Creus està a l'alçada del seu paisatge. Hi ha establiments per triar i remanar i a l'abast de totes les butxaques. Us fem quatre propostes:

Xiringuito de Cala Jòncols. Situat a l'última platja de Roses a tocar el terme municipal de Cadaqués, en ple parc Natural del Cap de Creus, l'establiment, dirigit per Juanma i Michael Gómez, és tot un referent. Amb més de sis dècades d'història, és hotel, restaurant i xiringuito. Ens quedem amb aquest últim, situat a peu de platja, ideal per fer un vermut, un bon àpat, picar o prendre una copa amb música en directe.

Can Rafa. Un magnífic restaurant per menjar peix fresc i arrossos molt a prop de la platja que podreu regar amb algun vi del celler Martín Faixó, dels mateixos propietaris que el restaurant. Una recomanació, no us perdeu les seves anxoves.

Boia Nit. Lloc perfecte per a degustar un còctel ideat per Manel Vehí, quarta generació d'una família que va impulsar el negoci l'any 1947. Un entorn perfecte per veure arribar la nit o quedar-se bocabadat amb la precisió i mestratge amb el que preparen les begudes.

Restaurant del Cap de Creus. Ubicat en una antiga caserna de la Guàrdia Civil i regentada per un anglès enamorat del Cap de Creus, aquest restaurant té una situació privilegiada, bon menjar i vistes que et deixen sense paraules. Excel·lent per menjar peix de la llotja de Roses, sobretot fora de la temporada alta. Al pic de l'estiu, és imprescindible reservar taula amb antelació i les aglomeracions de visitants fan baixar la qualitat del servei.