La desaparició de les carpes de la Devesa, l´any 2013, va deixar Girona òrfena d´una oferta nocturna d´estiu a l´aire lliure. És cert que a partir de llavors els bars i restaurants van omplir més que mai les seves terrasses, però fins l´any passat cap d´elles s´havia convertit en un substitut «real» de les antigues carpes, almenys en esperit. Fins que l´any passat, el festival Tempo Sota les Estrelles, que es fa a la plaça dels Jurats, va decidir apostar per un village a l´aire lliure, als jardins del passeig Arqueològic, obert cada dia, on fer el toc o menjar en els calorosos vespres d´estiu. Vist l´èxit d´aquella primera edició -hi van anar unes 10.000 persones-, enguany han decidit ampliar dies i horaris per tal de reforçar la seva aposta.

«Des que no hi ha les carpes de la Devesa, es necessitava un espai a l´aire lliure, en ple Barri Vell, on prendre una copa de forma informal i amb tranquil·litat», indica el director del Tempo, Albert Candela. Per això, i en vista que els concerts de la plaça dels Jurats eren de pagament, des del Tempo van decidir oferir un espai alternatiu on donar sortida als grups amateurs, així com a aprenents de discjòquei amb ganes de començar a practicar. Així doncs, el village compta amb actuacions gratuïtes i de moment ja hi han passat artistes com Marion Harper, Paula Grande o The Crab Apples, entre altres.

L´espai està obert tot el dia: de dotze a quatre s´hi pot fer un brunch -la barreja entre esmorzar i dinar que tant està de moda-, i el mercat gastronòmic, a càrrec del Ginjoler, obre de les set de la tarda a les onze de la nit. Els concerts solen començar cap a les nou del vespre però l´espai està obert fins a les dues de la matinada. La varietat de l´oferta, doncs, fa que el públic també sigui divers: durant el dia hi ha molts turistes que visiten el Barri Vell i que decideixen descansar una estona a les gandules del village, i al vespre s´omple més de gironins i veïns dels pobles del voltant. Tot i que la idea era oferir «un racó màgic on anar abans o després dels concerts del Tempo», explica Candela, la veritat és que el village ja ha agafat vida pròpia i hi va molta més gent, a part dels propis espectadors del Tempo.

A diferència d´altres esdeveniments, el village no compta amb food-trucks. El motiu és clar: les furgonetes amb el menjar no poden accedir fins als jardins del passeig Arqueològic, plens d´escales. Per això, el càtering del Ginjoler ha fet una proposta més informal i rústica que serveix menjar calent i fred en caixes de fusta que la gent pot endur-se a les gandules.

L´any passat, el village va durar dues setmanes i va atraure 10.000 visitants. Enguany, s´ha passat a tres setmanes i calculen arribar a les 16.000 persones. Malgrat que el village va començar a redós del Tempo, s´està convertint en un excel·lent reclam per al festival, que any rere any va agafant volada.