Personalitats del món cultural, social i instutcional es van unir ahir per participar en la primera Nit de l'Alzheimer, organitzada pel Barcelona Alzheimer Treatment&Research Center en el marc del Festival de Peralada. Entre els assistents hi va haver el conseller de Cultura, Santi Vila, així com els actors Cristina Brondo, Octavi Pujades i la cantant i actriu Dolo Bertran, entre altres. En total, la cita solidària va reunir un centenar de persones que van gaudir d'un sopar al Saló Blanc del Castell i posteriorment van assistir a la segona representació de l'òpera Turandot, una de les grans apostes del festival per aquest estiu. En acabar el sopar, els convidats van accedir a un meet & greet als jardins del Castell amb els artistes i l'equip que ha fet possible la representació, incloses les sopranos Irene Theorin i Maria Kazarava, el tenor Roberto Aronica, els membres de l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu de Barcelona i el director d'escena, Mario Gas.

El principal objectiu de la gala va ser sensibilitzar la societat sobre la necessitat d'invertir en recerca per avançar en la lluita contra l'Alzheimer. Per això, aspira a convertir-se en un punt de trobada anual entre la societat i el món de la recerca, el tractament i la prevenció d'aquesta malaltia.

Durant el sopar, el periodista Josep Puigbó, encarregat de conduir la gala, va presentar el projecte Norface, una nova línia d'investigació de la Fundació ACE que permetrà avançar en els pronòstics inicials de l'Alzheimer a través de l'ús de la tomografia de la coherència òptica. Així doncs, els recursos aconseguits en la primera Nit de l'Alzheimer es destinaran a aquest projecte, amb el qual la Fundació ACE preveu aplicar la nova tècnica de diagnòstic a 500 persones durant res anys i desenvolupar el seu ús per fer pronòstics inicials més precisos, de forma més ràpida, econòmica i no invasiva.

A més, la Nit de l'Alzheimer també va servir per presentar la campanya Regala Memòria, una iniciativa de sensibilització sobre la malaltia i de captació de recursos econòmics per a la recerca que s'iniciarà coincidint amb el Dia Mundial de l'Alzheimer amb la difusió a través de les xarxes socials d'un vídeo que es va presentar ahir a la nit. En el marc d'aquesta campanya, es preveu que se celebrin diferents activitats al llarg de l'any, com ara espectcles, la posada enmarxa d'un programa per a escolars, conferències o altres accions de promoció.

Durant la seva intervenció, la fundadora i directora mèdica de la Fundació ACE, Mercè Boada, va insistir que «és necessari seguir investigant per aconseguir que l'Alzheimer sigui història» i va recordar que aquesta malaltia afecta una de cada deu persones majors de 65 anys i a la meitat dels majors de 85 anys.