El festival de Peralada va tancar ahir la seva 30a edició amb un balanç de 25.600 espectadors i un 91% d'ocupació. Simply Red van ser els encarregats de cloure l'esdeveniment, que enguany ha comptat amb artistes com Lang Lang, Ezio Bosso, Diana Krall i Seal, entre molts altres. A més, en aquesta ocasió s'ha estrenat també l'òpera Turandot, dirigida per Mario Gas.

En total, en aquesta ocasió s'han ofert 23 propostes i 24 nits d'espectacle. El cartell d'«aforament complet» s'ha hagut de penjar en deu ocasions, incloses les dues funcions de Turandot, Seal, El Gusto es Nuestro, Lang Lang, Pink Martini i Diana Krall. A més, s'han acreditat fins a 94 mitjans de comunicació, dels quals 21 eren internacionals.

Les estrenes que han tingut lloc durant aquest estiu de 2016 són l'òpera Turandot;?Combattimiento, un homenatge a Claudio Monteverdi, Alexandre el Gran, de Xavier Sabata, J'ai deux amours, d'Alfonso Vilallonga i Marco Mezquida, Nocturn a Peralada, d'Albert Guinovart, i l'ària Cocco e Coomero, d'Alberto García Demestres.

El concert inaugural va anar a càrrec del pianista xinès Lang Lang, mentre que l'òpera Turandot, estrenada al festival, va oferir dues sessions i va ser tot un èxit de crític. A més, es va poder escoltar en directe per Catalunya Música.

La Gala Lírica dels 30 anys, d'altra bnda, va aplegar a l'escenari primeres veus del panorama internacional com ara Sondra Radvanovsky, Eva-Maria Westbroek i Carlos Álvarez, entre altres. El director d'escena va ser Albert Estany i la conducció va anar a càrrec d'Àngel Llàcer.

Pel que fa a la dansa, que és una altra de les grans apostes del festival, en aquesta ocasió ha tingut dos noms propis: Ailey II i Roberto Bolle and Friends. En els dos casos, era la primera vegada que aquestes companyies actuaven a l'Estat espanyol i l'èxit va ser rotund.

Pel que fa a la música, Peralada ha estat l'escenari de Pink Martini, el retorn d'El Gusto es Nuestro, Seal, Diana Krall, Ezio Bosso, La Unión, The Original Blues Brothers Band i Simply Red, que van tocar ahir. En el cas d'Ezio Bosso, el seu concert a Peralada va suposar també la seva estrena a l'Estat espanyol.

A més, el Claustre del Carme va ser l'escenari d'un «combat» d'emocions amb l'estrena de Combattimento, amor i lluites als madrigals de Monteverdi, un encàrrec del festival a Joan Anton Rechi, que debutava a Peralada com a director d'escena.

D'altra banda, la Festa de la Música amb l'espectacle I want to be a diva i Tortell Poltrona van ser els espectacles de caire familiar programats en aquetsa ocasió. La festa de la música va tenir lloc diumenge passat a la plaça de la Vila i va presentar un espectacle amb posada en escena de Marc Montserrat-Drukker i la participació d'Albert Guinovart, Josep Buforn, la soprano Sara Blanch i el Cor Infantil Amics de la Unió.