L'estiu suposa per a molta gent una gran quantitat de nits fent voltes al llit, mirant el rellotge una vegada i una altra i comptant ovelles fins a perdre el compte. La calor, el soroll o la falta de rutina durant les vacances es converteixen durant aquests mesos en els pitjors enemics per aconseguir dormir com un tronc.

Entre un 20 i un 48% de la població adulta espanyola pateix en algunes ocasions dificultats per iniciar o mantenir el somni, segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia(SEN), que indiquen, a més, que el 10% té algun trastorn crònic del son.

La calor altera la regulació del son, però és el canvi de les hores de llum el que causa que el procés biològic s'endarrereixi i «ens fiquem al llit més tard», explica el coordinador del grup de Vigília i Son de la SEN, Hernando López. Des d'un punt de vista biològic, apunta, és natural que a l'estiu costi més aclucar els ulls, ja que la melatonina, l'hormona encarregada de «provocar el son», s'allibera quan arriba la posta de sol.

Amb els primers rajos del dia, una altra hormona que regula el son i que ens ajuda a despertar, el cortisol, comença a segregar-se, per això també és important «rebre un raig intens de llum ambiental» que permeti «desbancar» la melatonina i activar el cos.

El soroll es converteix en un altre dels obstacles per aconseguir caure en els braços de Morfeu durant les caloroses nits d'estiu, ja que durant aquests mesos proliferen les terrasses nocturnes i una major activitat als carrers.

Excessius nivells de soroll

I és que més del 30% de la població europea està exposada a nivells de soroll que excedeixen els 55 decibels a la nit, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que adverteix que una exposició elevada provoca efectes adversos en la salut cardiovascular i mental.

A Espanya, la llei acústica estableix un màxim de 35 decibels durant la nit, tal com explica Moisés Laguna, enginyer acústic.

Però el soroll veïnal o de les zones d'oci en l'exterior queden fora de la legislació estatal, essent les comunitats autònomes i, en última instància, els ajuntaments, els encarregats de regular els sorolls dins del seu territori que no estiguin coberts per la llei nacional, afegeix l'expert.

El president de la Societat Espanyola de Son (SES), Joaquín Terán, subratlla que l'alimentació, l'esport i els hàbits socials o de treball són altres reguladors del son i, per tant, modificar-los també pot provocar alteracions en el descans.