Són quarts de set de la tarda i costa desplegar la tovallola a la platja de Torre Valentina, a Sant Antoni de Calonge. I no és precisament plena de turistes torrant-se després d´un altre dia de calor sufocant. S'acosta el final de les vacances i toca acomiadar l'estiu amb música i bon humor. Una teràpia molt buscada quan al calendari del d'agost comença a quedar despullat de fulls. Com els galets de Nadal o els canelons de Sant Esteve, si ahir era l´últim divendres del mes vuit, a Sant Antoni toca DiverBeach. O com acomiadar la calor, el bon temps i el temps d'oci i descans amb un somriure.

Amb la d'ahir ja en van tres. La DiverBeach és una festa organitzada per l´Orquestra Di-Versiones, un grup de Calonge que porta més d´una dècada engrescant les festes majors de la província amb el seu desenfadat xou, un regal per a la seva cada vegada més àmplia legió de seguidors. Un divertimento per a tots els públics.

El 2014 l'èxit ja va desbordar totes les previsions, el xiringuito La Marinera havia quedat petit abans de començar, i el 2015, la presència del periodista Albert Om, encara li va donar un punt més mediàtic. Ahir van ser milers de persones, infants, joves, pares i mares, gent gran, els qui es van tornar a reunir, amb banyador i un jersei de ratlles, per homenatjar la mítica sèrie Verano Azul, a la vora del mar, tal com ja havia establert el codi de vestir. I amb prou feines sense necessitat de publicitar-se, més enllà de les xarxes socials o gràcies al boca-orella d´aquells qui ja saben de què va i han recomanat l'experiència.

La tercera DiverBeach -hi ha qui ja en demana més, però el grup ha deixat clar que és una edició única i irrepetible per any- venia carregada de novetats. Els dos anys anteriors la festa es reduïa a un concert informal dels Di-Versiones a peu de platja, mentre el sol anava caient; ahir els calongins també hi van posar la seva música, les seves versions, però abans també van incloure a la festa una master-class de zumba i un teloner, un artista sorpresa, com s´havien encarregat de difondre per posar-hi una mica d´intriga, que finalment va acabar sent Bernardo. Tot plegat ho va acabar de rematar una sessió de DJ, per aquells que encara tenien ganes de marxa quan la lluna començava a treure el cap.

La gentada no en va deixar de ballar ni una, fent algun banyet entre cançó i cançó. Va sonar Mi gran noche, de Raphael, però Albert Fort, el cantant dels Di-Versiones, amb els seus pantalons curts i samarreta de tires, també es va transformar en mil-i-un artistes més. D´Alaska y Dinarama fins a Sau; d´ABBA a Nino Bravo, i de Mecano a Olé Olé i Rafaella Carrá.

Un autèntic revival festiu per a un vespre diferent. A Sant Antoni l´estiu arrenca amb una cantada d´havaneres que amb només dues edicions ja és capaç de reunir més de 7.000 persones a l´espigó de l´Amistat i comença a dir adéu amb un esbojarrat guateque a Torre Valentina, preludi de l´inici d´una festa major que el cap de setmana vinent culminarà amb un correfoc arran de mar, pel passeig Artur Mundet.

Superada la DiverBeach, el proper repte per a l´Orquestra Di-Versiones serà l´actuació a l´Acustiqueta de Figueres el proper diumenge 4 de setembre. Allà el mar quedarà una miqueta més lluny però no les ganes de tornar a engrescar a tota la família amb un xou de nova creació.