Esmorzar, dinar, sopar o fer un pícnic entre vinyes. Verema en família. Nits de poesia. Observació astronòmica. Sortides en bicicleta. Showcooking amb restauradors de la zona. I, per descomptat, visites guiades i tast de vins. El celler La Vinyeta, de Mollet de Peralada, ofereix fins a una trentena d'activitats relacionades amb el vi i el turisme que l'han portat a alçar-se, fa pocs dies, amb el Premi Nacional d'Enoturisme. «És un exemple de com un celler petit i familiar pot excel·lir, amb una oferta atractiva i professional, en el món de l'enoturisme», destaca la resolució del jurat. Però malgrat que el reconeixement oficial li arriba ara, la veritat és que el celler és des de ja fa temps un dels més populars de l'Empordà.

Situat als peus de l'Albera, la Vinyeta és un celler jove i impulsat per gent jove. Els seus artífexs són Josep Serra i Marta Pedra, que van començar amb les vinyes l'any 2002. El 2006 van construir el celler i el 2008 van començar amb les primeres visites guiades per donar a conèixer la seva producció. Avui en dia són el celler més visitat de la DO Empordà i concentren prop d'un 20% de totes les visites que es fan a les vinyes empordaneses. La gran majoria (un 85%) són visitants catalans, però també reben enoturistes alemanys, belgues, francesos i americans, en aquest ordre. Molts dels visitants (un 67%) arriben de forma directa, ja que el boca-orella ha funcionat molt bé.

Josep Serra recorda que, quan ell i Marta Pedra van iniciar el projecte de La Vinyeta l'any 2002, quan estudiaven Enologia i no tenien cap vincle amb aquest món, el seu amic Delfí Sanhauja, enòleg dels cellers del Castell de Peralada, els va dir que havien de fer un vi «bo, que agradi la gent i que el comprin». L'enoturisme, sense dubte, ajuda a donar a conèixer el producte, però en el cas de La Vinyeta han fet molt més que això. Els seus propietaris han anat teixint una sèrie de sinergies amb tot el territori, tot col·laborant amb altres establiments i amb diversos esdeveniments de caràcter cultural, com ara els festivals Poemestius o Sons del Món. I Serra creu que, precisament, aquest aspecte és el que més ha tingut en compte el jurat a l'hora d'atorgar-los el premi. Per això, s'ha convertit en un celler molt dinàmic que forma part de diverses organitzacions relacionades amb el món del turisme, com Empordà Turisme, la Ruta del Vi DO Empordà, el Girona Convention Bureau o el Club d'Enoturisme de l'Agència Catalana de Turisme, entre d'altres.

Arribar fins aquí, però, no els ha estat fàcil. Ni molt menys, ja que són un celler petit i familiar, de manera que tirar endavant tantes propostes i activitats els ha suposat seriosos esforços. Actualment hi treballen una quinzena de persones, la majoria de les quals es dediquen a la producció, és a dir, a les vinyes i les oliveres. Només n'hi ha quatre que es dediquen a les activitats i estan de cara al públic, tot i que a la pràctica, assenyala Serra, «tothom fa una mica de tot».

També s'han beneficiat del creixent interès que hi ha entorn a l'enoturisme, tot i que Serra apunta que, en el seu cas, el que compta és la feina del dia a dia. «Potser sí que fem moltes activitats, però al cap i a la fi, si no hi ha constància, perseverança, molts dies festius treballats... sense tot això, no hauríem guanyat aquest premi», reflexiona.

Per aquells que s'animin a fer-los una visita aquest estiu, hi ha diverses activitats programades. Aquest divendres, per exemple, acollirà un concert de Paula Valls en el marc del festival Sons del Món, amb un sopar a càrrec del xef Cabell d'Àngel. El 4 d'agost serà la seu de l'entrega dels premis de Pomestiu, en una nit que maridarà astronomia, sopar, vi i poesia. El 25 d'agost, d'altra banda, es farà la verema en família, amb una collita a mà, trepitjada amb els peus i premsada a l'antiga. I al llarg de tot l'estiu també es faran diverses visites guiades i nocturnes, per tal de difondre tots els secrets que s'amaguen rere aquest vi empordanès.