Tan sols tres anys després del llançament del seu primer disc, Tot el que he vist, Judit Neddermann s'ha convertit en un nom a tenir molt en compte dins el panorama musical català. Però tot i que li preguntin molt, la cantautora afirma que l'èxit no ha canviat tant la seva vida. «És una cosa molt etèrea perquè internament faig les mateixes coses de sempre, tot i que externament noto un reconeixement que em fa molt feliç», afirma Neddermann.

Els Cellers de Can Guilla, a Rabós d'Empordà, seran l'escenari aquest vespre d'un nou concert de la maresmenca, dins el festival Sons del Món. Un concert íntim, on Neddermann presentarà les cançons del seu nou treball, Un segon, i tocarà també les clàssiques que l'han elevat fins al cim de la música del país. Una forma diferent d'apropar-se al repertori.«Estaré jo sola amb el públic, jo sola amb la guitarra. És l'origen de totes les cançons, la gent veurà la llavor del meu repertori», indica.

Un segon s'allunya de la improvització del primer treball de la cantautora. En aquesta ocasió, les cançons són més curtes i queden més acotades: «Vam voler concretar una mica més, així que les peces són com caramelets. Fa que soni una mica més pop». Però tot i aquest pas cap a un nou estil sonor, Judit Neddermann no vol deixar enrere els tocs jazzístics que sempre l'acompanyen. «He estudiat jazz molt de temps. No me'n puc desprendre, ni tampoc vull», afirma. Al final, el resultat és l'expressió de les emocions que inspiren l'artista. Sense escriure per transmetre res premeditadament, els discos de Neddermann parlen sobre l'amor i la vida, i transmeten calma. «Són una mena de celebració calmada de tot allò que ens passa», assenyala.

Les vinyes que envolten el Mas Guilla són un escenari somiat per la cantautora. «El contacte amb la natura m'inspira. En aquests llocs tan bonics, estic inspirada des d'abans de començar el concert», assegura. Amant del vi i el maridatge, Neddermann troba màgica aquesta combinació entre la beguda i les cançons. «El vi s'assembla molt a la música: és un procés llarg que s'ha de fer amb amor. A més, hi ha molta tradició familiar i, si algú comença de nou, ho fa amb moltes ganes», considera.

«Casa nostra, casa vostra»

La maresmenca va participar a principis d'any en el concert al palau Sant Jordi de la campanya Casa nostra, casa vostra de suport a les persones refugiades. Tot i l'enorme seguiment que va tenir aquell concert i la manifestació que hi va haver el mateix dia, on es demanava que s'obrissin les fronteres, la resposta política ha estat inexistent. «Encara hi ha milers i milers de refugiats que no poden entrar», es queixa Neddermann.

Per a l'artista, totes les persones del món «som un», i li preocupa que hi hagi «molt poca consciència global». «Molta gent que omple el seu discurs d'afirmacions racistes hauria de fer-se un estudi genètic i comprovar d'on venen els seus avantpassats», explica, «segurament descobririen que tenen orígens de tot arreu». És per això que com artista se suma a «totes les causes que es dirigeixen a una causa tan important com crear consciència».