Rachid Taha portarà el seu «cus-cus» (fet de pop, rock i techno fusionats amb música d'arrel àrab) el proper 29 de juliol al festival Portalblau de l'Escala. Es tracta d'un dels grans noms del raï -música folk tradicional d'Algèria- contemporani, pioner del mestissatge cultural i activista que no ha dubtat en alçar la veu pels refugiats. A l'escenari alt-empordanès repassarà els seus trenta anys de carrera i desgranarà algunes de les peces del seu darer treball, Zoom, publicat l'any 2013.

Taha, d'origen berber, va néixer el 1958 a Algèria, en la zona que està considerada com el «bressol» de la música raï. Quan tenia deu anys va traslladar-se a viure a França amb la seva família, tot assentant-se en una comunitat immigrada als afores de Lió. En una entrevista telefònica, considera que la immigració fa quaranta anys i ara no era tan diferent a l'actual: «El sistema de transport era diferent, però el moviment era similar al que fan ara els refugiats», assenyala Taha.

L'any 1981, va conèixer Mohammed i Mokhtar Amini, i juntament amb Djamel Dif i Eric Vaquer van formar el grup Carte de Sejour, que cantant en anglès i en àrab. El seu primer disc, que es deia com el mateix grup, es va publicar el 1983.

L'any 1989, Taha es va traslladar a París per llançar la seva carrera en solitari. El seu primer disc com a solista va ser Barbès, publicat el 1991. Tot i això, el gran èxit com a cantant en solitari li va arribar amb Diwan, on feia versions de cançons àrabs i algerianes. Va ser en aquell disc on es va incloure un dels seus temes més famosos, Ya Rayah.

Música tradicional i moderna

Taha defineix la seva música com un «cus-cus», una barreja de música tradicional àrab i berber amb tendències més actuals. «Un cus-cus està bo i és sa, no té res a veure amb la música enllaunada ni amb el menjar ràpid», assegura, entre rialles.

Per al cantant, el concert de l'Escala serà especial perquè es farà a la vora del Mediterrani. Un Mediterrani que, assenyala, ha estat molt lligat a la immigració: «Tots els països que hi ha al voltant d'aquest mar són migratoris, han rebut o emès immigrants», assegura. En aquest sentit, creu que la música és la manera de donar suport a aquest col·lectiu, la manera de poder-los fer de portaveu.

Tenint en compte que el seu darrer àlbum, Zoom, es va publicar l'any 2013, Taha està treballant ja en el seu nou disc, que previsiblement es publicarà l'any vinent. En ell comptarà amb la col·laboració d'artistes com Damon Albarn o Justin Adams, entre d'altres.