Ni té la millor veu ni és el pianista més virtuós, però enganxa. I molt. «No l'has vist mai en directe? Ui, tornaràs. Aquest és el meu tercer cop, i segur que hi haurà un quart», deien divendres al festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, una cita que va transformar el pati de butaques de l'Espai Port en pista de ball per rebre un animal de l'escena que s'ha guanyat el cel navegant entre el jazz i el pop amb segell propi, Jamie Cullum.

Amb l'energia, el magnetisme comunicatiu i els salts que el caracteritzen, el showman va entrar a l'escenari jugant amb unes baquetes al ritme de Work of art, i ja no va parar. Un primer «Hola, que tal?» en castellà es va posar el públic a la butxaca, a qui va acabar de convèncer del tot instants després, quan va fer un dels seus famosos salts damunt del piano mentre interpretava When I get famous.

I entre les tombarelles físiques i les musicals dels dits sobre el piano, va anar desgranant temes com Don't you know, You're not the only one o Next year baby.

«Gràcies, estem molt contents de ser aquí, fa dos dies que gaudim de la costa, del sol, de la vostra amistat i del vi i la cervesa del vostre magnífic país», va reblar entre aplaudiments abans d'endinsar-se en el repertori de Rihanna per versionar Don't stop the music.

Després de Save your soul, va presentar la banda i es va tornar a dirigir a l'audiència guixolenca. «Voleu saber què hem fet? Hem estat jaient a la platja... de fet, érem els més pàlids de la platja», va bromejar, assenyalant que «sou una part del món molt bonica, i ens heu donat una molt bona benvinguda».

«Fa quinze anys que em moc pels escenaris, fa molt que vinc a Espanya, i em trobo amb gent com vosaltres i m'hi sento bé. Com a músic és un regal. Ara farem una cançó que per a molts, devia ser la primera cosa meva que sentíeu», va continuar Cullum per tornar al What a difference a day made dels seus inicis.

Everything you didn't do, I'm all over it, Everybody loves the sunshine i Shape of you, d'Ed Sheeran van tornar el ritme a la pista de ball, que va embogir quan Cullum va baixar de la tarima per esmunyir-se la gent i cantar el Sinnerman de Nina Simone.

Pel final va deixar All at sea i la preciosa versió de High and Dry de Radiohead. Va rematar el concert amb Mixtape, en què va convidar el públic a saltar, picar de mans i cantar.

Li van fer tant cas que els espectadors van continuar cantant quan el músic ja havia sortit de l'escenari, fent-lo tornar per tancar al moll de Sant Feliu una d'aquelles nits de festa, jazz acrobàtic i energia positiva vora el mar que encara no s'han acabat i ja estàs pensant a repetir.