Descobrir Torroella d'una forma diferent. Això és el que permet la visita guiada La Guerra de l'Arròs: una història de novel·la, que el Museu de la Mediterrània ofereix gratuïtament cada dimecres a les 18h. La ruta és un passeig tranquil pel cor del nucli antic de Torroella, per on podem descobrir un patrimoni ric en edificis antics, palaus i racons amb els quals és difícil fixar-s'hi si no és acompanyat d'una guia que te n'explica la història.

Un episodi de la història torroellenca durant les dècades del 1830 i 1840 és el fil conductor del recorregut. Al principi, dins el vestíbul del Museu de la Mediterrània, la guia presenta els protagonistes de la visita al públic. Complementades per material gràfic, com fotografies dels rostres i les pertinences dels dos personatges, s'expliquen les històries de Robert de Robert, a qui anomenarem «Marquès», i de Pere Coll. Els dos personatges es coneixien des de ben petits: De Robert era fill dels propietaris del Mas Ponça, al terme municipal de Torroella, mentre que Coll era el fill dels masovers.

Jugaven a pedrades quan eren nens fins als 13 anys, edat en què Coll va decidir marxar a les Amèriques per fer fortuna. En tornar amb les butxaques plenes, va començar el conflicte: «A pedrades jugaven quan eren petits i a pedrades van acabar de grans», explicava la guia. I efectivament va ser a pedrades, perquè la primera parada de la ruta és l'illa de cases que al segle XIX va acollir la mansió de Pere Coll, i de la qual l'indià va haver de fugir quan el poble va anar a llançar-li pedres durant la «Guerra de l'Arròs».

La zona de Torroella, l'Escala i Pals té una llarga tradició de cultiu d'arròs, que en les últimes dècades ha tornat a créixer. A principis del segle XIX, però, les tècniques emprades per a la plantació d'arròs no eren molt avançades i la proliferació del paludisme va obligar a prohibir el cultiu en una zona agrícola tan important. Va ser en aquest context quan Coll va tornar de les Amèriques, i amb la riquesa que havia aconseguit va comprar terrenys per tornar a explotar la terra. De Robert, alcalde del municipi, va intentar impedir la proliferació del cultiu, i el conflicte entre els dos homes va causar una mena de «Guerra Civil» dins de Torroella, que va obligar Coll a traslladar-se a Pals.

El recorregut de la visita ressegueix les principals localitzacions on es va desenvolupar la disputa entre aquests dos homes, emplaçaments històrics com el claustre de l'Hospital, el Palau Solterra o el Palau Lo Mirador. Tot això, amanit amb lectures de notícies de l'època on s'explicava el desenvolupament del conflicte, auques publicades que feien burla de Pere Coll i anècdotes sobre la localitat.