El Festival Portalblau celebra amb l'edició d'enguany 10 anys de música a l'Escala. Per celebrar l'efemèride, enmig de la programació musical i de conferències, el festival ha presentat una exposició fotogràfica que recorda aquests 10 anys de vida de l'esdeveniment.

És ja la cinquena edició que Portalblau confia en l'Agrupació Fotogràfica Cromàtica del CER l'Escala per a omplir d'imatges l'exposició fotogràfica del festival, situada a l'Alifolí de la Sal, però aquest any és especial perquè la temàtica de la mostra se centra en el mateix festival. «És un recull del més important que ha passat en la dècada de vida de Portalblau», explica Ildefons Clos, comissari i participant de l'exposició.

Les fotografies escollides per la mostra són obra de sis fotògrafs membres de l'Agrupació Fotogràfica Cromàtica: Miquel Batallé, Xavier Batallé, Francesc Targa, Susanna Batlle, Robert Carmona i el mateix Ildefons Clos. Els artistes han capturat amb les seves càmeres l'essència de cada edició. «Hem apostat més per fotografia creativa que no pas per descriptiva o periodística», comenta Clos.

A més de la riquesa de les imatges, la bellesa de l'exposició rau en com l'organització ha cuidat la seva presentació de cara al públic. «Cada any intentem fer que el muntatge sigui diferent, que el públic no vagi simplement a veure fotografies, sinó que hi trobi una presentació artística».

La mostra conté un total de 180 fotografies, agrupades en diferents composicions en panells de 130 x 90 metres. Els panells estan distribuïts per anys, de manera que en cadascun hi trobem les fotografies corresponents a una edició. L'últim plafó conté una fotografia de cadascuna de les actuacions que han passat per l'escenari del Portalblau durant aquesta dècada. S'hi troben imatges d'actuacions d'artistes com Quimi Portet, Els Amics de les Arts, Sílvia Pérez Cruz o Joan Dausà. «Destaquen les fotografies de primers plans dels artistes, són molt complicades de fer perquè normalment no deixen que els fotògrafs ens acostem a l'escenari per no molestar el públic», comenta Clos. «Tot i això, també hi ha imatges de l'escenari de l'àgora grega de les ruïnes d'Empúries i de l'escenari del Casc Antic, on es veu tot el golf de Roses de fons, com si els artistes actuessin sobre el mar, que també són molt interessants», afegeix.

L'exposició del festival és el projecte fotogràfic més important que l'Agrupació Fotogràfica Cromàtica del CER l'Escala duu a terme al llarg de l'any. Sembla que la relació amb el festival prospera, i que en les pròximes edicions l'esdeveniment continuarà comptant amb l'agrupació de fotògrafs. «Fa temps que confien amb nosaltres i ja hem començat a parlar d'idees per l'any que ve», confessa Clos.

El Festival Portalblau tanca la desena edició aquest diumenge amb l'actuació d'Andrea Motis a les 22.30 h. Aquesta nit, a la mateixa hora, actuarà Mayte Martin a l'escenari Mar d'en Manassa. L'exposició fotogràfica restarà oberta fins diumenge i es pot visitar de les 18 h a les 21 h.