L'actuació d'Andrea Motis va posar ahir punt final a la desena edició del festival Portalblau de l'Escala. El concert de l'artista catalana va exhaurir les entrades, així com 8 dels 10 concerts que s'havien programat per a l'edició d'enguany, que ha assolit una ocupació mitjana del 94,1%. Aquestes dades d'ocupació es troben entre les més altes que ha assolit el festival en la seva curta història i consoliden Portalblau com un dels principals esdeveniments culturals de l'estiu a la Costa Brava.

El festival ha registrat aquest 2017 l'assistència de 6.212 espectadors, amb un increment del 18,04% respecte als 5.261 assistents de l'any passat. Dels deu concerts programats s'han exhaurit les entrades a les actuacions de Sopa de Cabra, Joan Dausà, Andrea Motis, Paula Grande, Neus Mar, Criatures i Roger Mas, que va omplir les seves dues actuacions. També es van exhaurir les places de la retransmissió en directe de l'òpera Il Trovatore, del Liceu a la Fresca, i la Riba es va omplir de gom a gom per veure l'espectacle infantil de la Cia Corcoles. L'exposició de Portalblau, 10 anys en imatges, amb 1.412 assistents, i el concert de Sopa de Cabra, amb un miler d'espectadors, han estat les propostes més multitudinàries.

Segons els resultats provisionals d'una enquesta telemàtica, el festival s'ha convertit en un catalitzador cultural, turístic i econòmic del municipi, ja que el 51% dels espectadors de Portalblau van dinar o sopar en establiments de l'Escala mentre eren al municipi per assistir a alguna de les activitats del festival. Així mateix, un 32% dels enquestats va pernoctar en allotjaments de l'Escala amb motiu de la seva assistència a Portalblau.

Pel que fa a la procedència del públic, cal destacar que en aquesta desena edició hi han assistit espectadors de més de 200 municipis diferents de Catalunya, principalment de les comarques gironines i barcelonines. Un 61% dels espectadors eren veïns de localitats gironines, sobretot de l'Alt Empordà i de les ciutats de Figueres, Girona, Olot o Torroella de Montgrí, entre altres. Un 33% dels espectadors provenien de municipis barcelonins, amb Barcelona ciutat, Granollers, Sabadell o Manresa com a ciutats amb més assistents. El 6% restant es reparteix entre públic d'altres zones de Catalunya i turistes espanyols i estrangers.

El director de Portalblau, Fran Arnau, ha valorat positivament els «fantàstics resultats d'aquesta edició tan especial que consoliden la singular oferta de l'esdeveniment que manté la seva vocació mediterrània com a fet diferencial».