El territori de l'Empordà ha tingut històricament una relació molt estreta amb el vi. El seu clima, amb el vent de tramuntana, una temperatura mitjana entre els 14 i els 16 graus i prop de 600 litres de pluja anuals, i una gamma de sòls heterogènia, majoritàriament amb textura sorrenca i pobres en matèria orgànica, converteixen la zona en un espai molt favorable pel creixement de la vinya destinada a la producció dels vins de qualitat. La tradició vitícola a l'Empordà ve de lluny, ja des del segle VI aC a la colònia grega d'Empúries, i s'ha estès fins als nostres dies.

Tot i ser una beguda alcohòlica que s'ha de consumir amb moderació, diversos estudis han demostrat que el consum moderat de vi, sobretot de vi negre, que conté més polifenols, aporta beneficis per la salut. Els polifenols són un element que trobem en el raïm, així com en la pell de les fruites i verdures, que tenen propietats antioxidants i antiinflamatòries que poden ajudar a reduir el risc de patir malalties cardiovasculars. El vi també aporta beneficis per a la pell, ja que ajuda a mantenir-la hidratada, a mantenir-ne la fermesa i l'elasticitat i a evitar la degradació de l'elastina i les fibres del col·lagen.

És per això que l'ús del vi en tractaments terapèutics de la pell no és una pràctica nova. L'anomenada vinoteràpia és una tècnica que els grecs utilitzaven fa ja 3.000 anys, però que s'ha perdut i ara mateix és pràcticament desconeguda. Els tractaments vinoterapèutics aprofiten les propietats regeneratives del vi per a actuar sobre la pell, i contribueixen a millorar el benestar tant físic com mental de les persones.

Precisament situat a la zona vinícola de l'Alt Empordà, l'hotel Peralada ofereix una sèrie de tractaments basats en aquesta tècnica des de fa 15 anys. La característica principal d'aquests tractaments és la seva procedència. El Grup Peralada posseeix diversos vinyals, situats en diferents pobles de l'Alt Empordà i és conegut per la seva producció de vi. Tots els productes utilitzats en la vinoteràpia són d'elaboració pròpia. A més, el Grup produeix també la seva pròpia de gamma de productes de cosmètica, com cremes hidratants, antiarrugues, llets netejadores o sèrums, fets a base de llavor de raïm.

No és casualitat que l'hotel Peralada sigui pioner a Europa amb aquesta tècnica. No es pot entendre l'esperit de les instal·lacions sense tenir en compte l'experiència vinícola que ofereixen. Es pot notar la presència de motius vinícoles tot just entrar al vestíbul de l'hotel, on hi ha exposada una mostra dels millors vins de la casa. A més, els hostes troben una mostra del xampú i el gel de la gamma Wine-Spa per utilitzar durant la seva estada. Molt a prop de la zona de tractaments vinoterapèutics, l'hotel reserva una zona d'spa privat, tota decorada amb motius vinícoles. Entre d'altres, trobem un massatjador de peus que simula una verema, i s'ofereix una ampolla de vi els hostes perquè en gaudeixin durant l'estona de desconnexió.

Dins el reconegut Wine-Spa que alberguen les seves instal·lacions, l'hotel ofereix tota la gamma de tractaments que s'engloben dins la vinoteràpia: massatges i tractaments corporals i tractaments facials, a més de rituals i sensacions excepcionals que inclouen diverses de les tècniques anteriors. En diferents sales adaptades al tipus de tractament ofereixen les teràpies de forma individual o per parelles, adaptant-se als desitjos dels clients. Els rituals i sensacions excepcionals, que inclouen bany al jacuzzi amb vi, sauna seca, massatge i relaxació prenent una copa de cava i fruita es duen a terme en els «balneos», sales especials reservades a aquests tractaments.

«Wellness» i esport

Encara que existeixin aquests tractaments, no n'hi ha prou amb una sessió de vinoteràpia per dur una vida saludable. « Wellness i esport han d'anar sempre molt de la mà», explica Josep Font, director de l'hotel Peralada. Les teràpies són un afegit per gaudir d'una bona salut, però una dieta saludable, acompanyada d'exercici físic, és molt important.

Conscients d'aquesta relació, l'hotel Peralada encara els seus serveis en la direcció d'oferir la possibilitat de practicar esport i portar una dieta saludable. Per això, la carta del restaurant conté a dia d'avui una gran oferta de plats vegetarians i de cuina sana per donar una continuïtat a l'experiència saludable dels tractaments, i la intenció del grup és continuar per aquest camí. «Tot i això, si algú vol demanar un filet amb salsa, podem preparar-li igualment», assenyala el responsable de l'establiment.