Carmen ja no és una havanera del segle XIX, sinó una supermodel nimfòmana que de nit treballa com a escort en un puticlub. El seu enamorat, don José, ja no és el cap del regiment, sinó el responsable de la policia local. Les amigues de Carmen són dos transvestits, el torero Escamillo s'ha convertit en un playboy i Micaela, la promesa de don José, és una advocada que vol defensar-lo. Aquesta és la particular mirada que la companyia de dansa de Víctor Ullate (Saragossa, 1947) ofereix sobre el mític personatge creat per Georges Bizet, i que aquest vespre es podrà veure per primer cop a Catalunya en el marc del festival de la Porta Ferrada (Sant Feliu de Guíxols).

«Molta gent m'havia dit que havia de fer una Carmen, però és que està ja molt trillada. Per això, tenia clar que si ho feia havia de ser diferent. He guardat l'essència, que és la mateixa, però és una Carmen del segle XXI que no té res a veure amb l'havanera del segle XIX», explica Ullate.

En aquest cas, assenyala el coreògraf, l'heroïna de la història és «una model d' alt standing que porta una doble vida, que a la nit necessita alliberament sexual i que per tant decideix tenir relacions amb qui li dona la gana». «Tracta una mica sobre l'alliberament de l'ésser humà: la gent pot ser el que vulgui, però l'important és ser un bon ésser humà», assenyala Ullate.

Aquesta nova versió del clàssic té una novetat essencial: la presència de la mort com a fil conductor, que alerta els personatges del perill amatent i de l'inevitable destí fatal de la història. Però malgrat aquesta elevada dosi de dramatisme, Ullate assenyala que també hi ha parts «molt còmiques, molt divertides, que fan relaxar i el públic ho aprecia». Algunes d'aquestes escenes venen de la mà dels dos transvestits amics de Carmen, mentre que també sol arrencar unes rialles del públic el sastre que pretén la protagonista, però ella només vol que la vesteixi. «Tot plegat és un còctel on passen moltes coses», assenyala Ullate.

El coreògraf sent que ha pogut fer una versió tan particular de Carmen gràcies a la trajectòria que l'avala. «En aquests moments tinc llibertat per fer el que vulgui. En els últims anys hem aconseguit èxit rere èxit, de manera que la companyia té una reputació impressionant a escala internacional i generem força expectatives», indica.

I de moment, amb Carmen, han estat complertes. La preestrena es va fer a l'Escorial, mentre que després s'ha pogut veure a ciutats com Oviedo i Sant Sebastià i també al festival de Verona. A hores d'ara, Ullate es mostra molt satisfet amb la reacció del públic: «Creiem que la història arriba a la gent, i això és el més important», subratlla.

El festival de la Porta Ferrada, a Sant Feliu, suposarà l'estrena de la Carmen d'Ullate a Catalunya. La companyia ha actuat en diverses ocasions en el certamen, que per a Ullate és molt especial. «Aquest tipus de festivals d'estiu són molt agradables, perquè són a l'aire lliure, els turistes estan de vacances... jo crec que l'espectador ho agrairà i gaudirà moltíssim», conclou el coreògraf.