La província de Girona manté aquest estiu uns índexs ultraviolats (UVI) «molt alts». La intensitat de la radiació arribava ahir a nivell de 8 sobre 10 a gran part del territori, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, Meteocat. En aquestes dates és habitual l'ús de protecció solar per evitar les cremades, però les cèl·lules de la pell no són les úniques que es veuen exposades als rajos.

Els ulls absorbeixen la llum i necessiten protegir-se amb ulleres de sol per no patir danys, però no totes tenen les mateixes propietats ni protegeixen adequadament. A l'hora de comprar-les, cal assegurar-se que les ulleres ofereixen una protecció òptima, ja que les no homologades poden incrementar encara més els danys causats pels rajos ultraviolats. Per assegurar-nos de la seva qualitat, és molt important mirar l'etiquetatge. Cal que tinguin la marca CE, que significa que estan homologades per la Comunitat Europea i és sinònim de qualitat, i han de complir l'estàndard europeu 1836:1997. També han d'incorporar el fullet o etiqueta amb les dades del fabricant o distribuïdor per Europa, on ha de constar el nom i direcció, i les instruccions d'ús i conservació. A més, han de garantir que les lents filtrin, com a mínim, el 99% dels rajos ultaviolats. El color de les ulleres no té res a veure amb l'efectivitat de la lent, és a dir, que no per ser més fosques protegeixen més, així que s'ha exigir la garantia demostrable del producte.

Els filtres tenen també categories que classifiquen les ulleres en funció de l'absorció de la llum. Cada categoria, que van de zero a quatre, absorbeix un percentatge de llum diferent i són utilitzables en diferents condicions. Les de categoria zero absorbeixen un 20% de la llum i són recomanades per a interior. Les de categoria 1 absorbeixen un 56% i són les d'ús quotidià, mentre que les de categoria 2, que absorbeixen el 81%, serveixen per fer activitats esportives però no són aptes per a la conducció nocturna. Les de categoria 3 absorbeixen el 91% i són recomanables per platges i camp, i les del 4 són del 97% s'utilitzen per a condicions extremes, com esports aquàtics o a alta muntanya i no són aptes per a la conducció. Les ulleres fotocromàtiques tenen un tipus de lents sensibles a la llum, i canvien de categoria depenent de la situació, així que possibiliten utilitzar el mateix producte per a la majoria de situacions. Poden passar d'una absorció del 85% quan reben molta llum a una del 15. Tot i això, segons Elisabet Payet, propietària d'Òptiques Elisabet, a Torroella de Montgrí, afirma que també poden molestar. «Si condueixes i no detecten tota la llum de fora, poden molestar si ets sensible», explica.

També existeixen altres tipus de vidre que facilita l'adaptació dels ulls a les ulleres. Els vidres polaritzats tenen un tractament afegit al vidre que, segons explica Glòria Bruguera, d'Òptiques Maragall, «teu el reflex de la llum». «Per exemple, evita l'efecte miral del mar i és molt agraït per anar al mar o a la neu», indica.

Finalment, els vidres degradats poden arribar fins a la categoria 3 i tenen una zona més fosca a la part de dalt i més clara a baix, i poden tenir fins a dues categories de diferència en el filtre.