El vermut, la cerveseta, els fregits del bar, el gelat... el mes d'agost arriba al seu equador, cosa que vol dir que en 15 dies les consultes dels nutricionistes s'emplenaran de gent que vol perdre els quilos de més acumulats durant les vacances. Podem arribar a engreixar-nos fins a cinc quilos en un mes de vacances, ja que la pitjor alimentació s'uneix, amb l'excusa de la calor, amb la falta d'activitat física. Hi ha casos excepcionals en les consultes que després de l'estiu sumen fins a 10 quilos més.

Una enquesta de la companyia Aora Health, una empresa espanyola d'I+D i que impulsa l'alimentació del futur, reflecteix que aquest estiu el 22,73% dels 300 enquestats consumeix més cervesa i refrescos, el 35,45% augmenta la ingesta de gelats i dolços, el 5,45% pren més menjar preparat i un 36% menja més fruita i verdura. Després d'un mes de vacances en aquestes condicions es pot augmentar fins a una talla i mitja.

«El pitjor és el descontrol que hi ha amb els àpats. Es menja més tard i pitjor, es pica molt entre hores i sobretot es beu més alcohol, que engreixa molt», assenyala Alba Díaz, dietista nutricionista del «centro Uno» de l'hospital Vithas Perpetuo Socorro.

Amb els quilos de més a sobre, els consells dels especialistes per tornar a una talla normal són molt senzills. «El que s'ha de fer és reprendre la normalitat, tornar als cinc àpats diaris i introduir tot tipus d'aliments, com el peix, els cereals integrals, els llegums i, sobretot, deixar l'alcohol».

També aquestes setmanes són propícies per a l'aparició de les denominades «dietes miracle», de les quals fugen els especialistes, com la nutricionista Rocío Bueno, del Grupo Hospitalario HLA, del qual el centre de referència a Alacant és HLA Vistahermosa. «Tota dieta que exclogui un grup bàsic d'aliments, com els hidrats de carboni, no és bona». Un exemple és l'última dieta de moda, la detox.

«El que planteja és substituir un àpat per un suc de fruita, cosa que fa que t'estiguis deixant molts nutrients pel camí». Per a aquesta professional, és important prendre aliments de tot tipus i tenir sempre uns bons hàbits d'alimentació, i no tant comptar calories. «Si a l'estiu ens ve de gust fer més pica-piques, podem prendre fruits secs en comptes de fregits, o aprofitar la gran varietat de fruites que hi ha per endur-nos en un tupper a la platja i matar la gana».

De la mateixa opinió és Alba Díaz, per a qui «el millor detox és un gaspatxo andalús». Aquesta nutricionista alerta, a més, de la gran quantitat de sucre que s'ingereix amb aquest tipus de batuts. «Si tritures quatre o cinc peces de fruita t'estàs menjant una quantitat de 120 grams de sucre quan l'OMS recomana menjar-ne 25. No és el millor si vols aprimar-te. La fruita és molt bona, però en la seva peça sencera, si la liqües tan sols et queda aigua i sucre.

Per aquesta professional estar obsessionats amb el pes no és el més encertat. «És molt més important mirar el percentatge de greix o l'índex de massa corporal i el millor indicador, abans de la bàscula, és la talla de la roba. En aquest sentit, el múscul sempre pesa més, però ocupa menys. Un exemple són els esportistes, «cremen greix i guanyen massa muscilar, per la qual cosa augmenten de pes», explica Díaz.