El Festival de Peralada va tancar ahir la seva 31 edició amb l'espectacle Debut d'Acosta Danza. La nova dècada que ha encetat ha aconseguit fidelitzar els espectadors oferint 22 propostes artístiques, algunes de les quals només s'han pogut veure a Peralada. El Festival ha aplegat 26.127 espectadors i ha registrat una ocupació del 92%. 10 dels espectacles han exhaurit les entrades: Madama Butterfly en les seves dues funcions, Ainhoa Arteta, Gregory Kunde, Julia Lezhneva, La Straordinaria vita de Sugar Blood, Brian Ferry, Franco Battiato, Malú i Jarabe de Palo. En total, s'han fet setze espectacles a l'Auditori del Parc del Castell, set a l'església del Carme i un a la plaça de la vila. El pressupost que s'ha destinat al festival ha estat de 3,8 milions d'euros.

En aquesta edició, s'han vist estrenes absolutes com l'òpera La Straordinaria vita di Sugar Blood en versió concert, d'Alberto Garcia Demestres, i dos poemes de la desapareguda soprano catalana , Victoria de los Ángeles Oriental i A ti, que van ser interpretats per la soprano Ainhoa Arteta.

Els espectacles de lírica van tenir el seu moment culminant amb l'estrena de l'òpera Madama Butterfly, de G. Puccini. Amb direcció escènica de Joan Anton Rechi, aquesta coproducció del Festival amb el Deutsche Oper Am Rhein, ha rebut molt bones crítiques i ha emocionat, segons indica l'organització. Després de la gran estrena, l'apunt negatiu va arribar el segon dia de funció, ja que a causa de la pluja, es va haver de cancel·lar la representació després del primer acte. Feia 9 anys que el festival no havia de suspendre un espectalce a causa de la meteorologia adversa.

Altres espectacles de lírica que han passat aquest estiu per Peralada són primeres espases del panorama internacional com les sopranos Pretty Yende, Anhoa Arteta i Julia Lezhneva, el tenor Gregory Kunde i el pianista barceloní Ignasi Cambra. Nits de gran qualitat vocal i musical que van tenir com a escenari l'església del Carme del Castell. Aquest espai també va ser espectador de l'estrena de la darrera òpera d'Alberto García Demestres La Straordinaria vita di Sugar Blood, una proposta que va portar fins Peralada el prestigiós cuiner de postres d'El Celler de Can Roca, Jordi Roca, que va crear per a l'ocasió un postre apte per a diabètics, el Cocco e Cocomero, que porta el nom d'una de les àries de l'òpera.

La música clàssica també ha estat protagonista de la cita. El públic de l'Auditori va poder gaudir del pianista James Rhodes, que va tocar un programa composat per Bach, Chopin i Busoni i va transmetre la seva passió per la música, un antídot que l'ha ajudat a sortir d'una vida de destrucció personal.

A més, l'actriu més internacional de França, Juliette Binoche, va debutar al Festival de Peralada amb una actuació que va ser premiére a Espanya. Acompanyada al piano per un magnífic Alezandre Tharaud, va oferir un espectacle homenatge a la gran dama de la «chanson», Barbara. Amb Binoche com a estrella, han tingut un pes molt important les cultures basca i francesa amb les actuacions de l'Orquestra Nacional del Capitole de Toulouse, el Malandain Ballet Birraitz, l'Orquestra Simfonikoa de Bilbao, l'Orquestra Simfònica d'Euskadi i la 22a Acadèmia Barroca Europea d'Ambronay.

A destacar també que s'ha reconegut amb la Medalla d'Honor del Festival la tasca professional del compositor Alberto García Demestres i de la soprano Ainhoa Arteta, dos artistes que han intervingut en diferents edicions de l'esdeveniment.