L'Eurocopa, el torneig europeu de seleccions, s'apropa i amb ella l'optimisme de totes les aficions, que renoven la fe en l'èxit dels seus equips. Un estudi de la firma 'Rocket Fuel' indicava, fa unes setmanes, que un 54% dels espanyols creu que Espanya és la selecció que reuneix més possibilitats de conquistar el triomf a l'Eurocopa.

No obstant, serà la imatge que doni Espanya en els amistosos què, fonamentalment, estimuli -o no- les possibilitats d'èxit que vegin els aficionats a la selecció espanyola de cara a l'Eurocopa, perquè el futbol viu del present i no dels èxits passats.

Les cases d'apostes, que varien de forma contínua les seves previsions, s'inclinen per donar a Alemanya el paper de favorita i les majors possibilitats a l'Eurocopa, per davant de França, l'amfitriona, i Espanya, l'actual campiona. En aquest sentit, el combinat germànic compta amb l'aval del seu títol mundial, conquistat fa ara dos anys al Brasil amb la mateixa columna vertebral amb la qual afrontarà ara l'Eurocopa. Bona part de les seves possibilitats passaran per jugadors com Müller, Özil, Kroos i Reus.

Bèlgica i Anglaterra, que van realitzar brillants fases de classificació, també figuren entre les seleccions amb més possibilitats de guanyar l'Eurocopa, en aquest cas, al costat d'una altra selecció de llustre, la italiana. Els belgues compten amb jugadors com Courtois, Lukaku i Hazard, mentre que Anglaterra, que sempre desborda optimisme en les seves possibilitats en les setmanes prèvies als grans tornejos, tindrà a la seva disposició a Rooney, Vardy i Kane.

Per la seva banda, el conjunt d'Antonio Conte, que s'acomiada de la 'squadra azzurra' per entrenar el Chelsea, és un altre dels equips que, en principi, acudeix com 'tapat' a l'Eurocopa, però del qual no seria estrany el seu triomf. En aquest cas, convé recordar la història d'altres seleccions que acudien amb nul·les possibilitats, com Grècia el 2004. Els grecs van acabar conquistant l'Eurocopa davant l'amfitriona Portugal, que partia com un dels equips als que els apostadors conferien més possibilitats. En aquell torneig, la selecció lusitana va fer fora a Espanya de l'Eurocopa a la fase de grups.

El rànquing FIFA de seleccions corresponent al passat mes de maig, l'últim previ al començament de l'Eurocopa, situava a l'Argentina en el primer lloc, amb Bèlgica, Xile, Colòmbia i Alemanya com les altres seleccions ubicades a l'elit. Espanya ocupava la sisena posició, el que fa que, a ulls d'aficionats estrangers i cases d'apostes, les seves possibilitats es redueixin en comparació amb les d'altres seleccions.

En aquest sentit, Espanya arriba a l'Eurocopa amb l'obligació d'oferir un aspecte molt diferent al que va donar en el passat Mundial de Brasil, on també les expectatives i, a priori, les possibilitats eren molt altes pels triomfs precedents. No obstant això, la selecció espanyola no va passar de la primera fase, amb derrotes davant Holanda i Xile i una pírrica victòria davant Austràlia, el que va acabar amb les seves possibilitats res més arrencar el torneig. Una decepció inesperada per una selecció de la qual es van acomiadar, després d'aquest torneig, jugadors com Xabi Alonso, Xavi Hernández i David Villa.

Les possibilitats que Espanya guanyi l'Eurocopa tornaran a passar per l'èxit de la filosofia del model de joc espanyol, definit des de fa anys i que ha portat a la selecció espanyola a guanyar dues vegades l'Eurocopa i en una ocasió el Mundial. El camí cap als vuitens de final de l'Eurocopa sembla concedir, a priori, possibilitats a la selecció espanyola, ja que en el seu calendari Espanya s'enfrontarà a Turquia, Croàcia i República Txeca, rivals difícils però sense l'experiència i la qualitat que reuneixen els futbolistes espanyols.

Curiosament, els aficionats de països que han acumulat fracàs rere fracàs en les últimes fases finals del Mundial i l'Eurocopa, com Anglaterra, solen desbordar eufòria en les setmanes prèvies i solen ser més proclius a creure en les possibilitats de victòria de les seves seleccions. No és infreqüent trobar portades en els tabloides britànics que parlen que el triomf serà seu en aquesta ocasió. Però serà l'Eurocopa la que dicti sentència i la que examini si les possibilitats de cada equip s'ajustaven a la realitat o no.