Aquest 1 de juny entren en vigor les noves normes que regiran el futbol. La IFAB (International Football Board) les va aprovar el passat mes de març i la propera Eurocopa serà la primera competició en la qual s'aplicaran.

La nova normativa inclou canvis d'allò més significatius en accions tan determinants com els penals, l'actuació arbitral, les sancions o les jugades a pilota parada. Des de la UEFA han alertat a tots els participants en l'Euro 2016 de la importància de tenir clares totes aquestes noves modificacions per assegurar el bon desenvolupament de la competició europea.

Es tracta d'un total de 95 canvis, que s'introdueixen amb la intenció de les autoritats futbolístiques d'adaptar aquest esport a les característiques actuals del joc.

Perquè els aficionats tampoc es perdin entre les noves normes, a continuació detallem les més destacades.

1. El 'triple càstig' dependrà de la interpretació de l'àrbitre i d'on es realitzi la jugada. Fins ara qualsevol jugada que avortés una "ocasió clara de gol" era considerada expulsió. Amb la nova normativa, aquesta acció ja no se sancionarà amb vermella directa i quedarà al criteri de l'àrbitre. Això sí, serà sempre targeta groga.

L'expulsió es manté sempre que es duguin a terme accions violentes o quan no hi hagi acció manifesta de disputar la pilota.

2. Amb les noves normes, la pilota es podrà posar en joc en qualsevol direcció. Ja no és necessari que estiguin dos jugadors al costat de la pilota, amb un n'hi haurà prou.

3. Si un jugador sobrepassa la línia del camp durant una acció no podrà tornar al terreny de joc fins que aquest es detingui o es refusi la pilota. Si ho fa entrarà en fora de joc i serà amonestat per això.

4. En els serveis a pilota parada l'esfèric ha de moure's, si no és així es considerarà un servei fallit.

5. Desapareixen les "paradinhas" en els penals. Si un jugador intercepta la pilota en aquesta acció rebrà una targeta groga. El mateix ocorrerà quan el porter s'avanci abans que el jugador dispari.

6. L'autoritat arbitral ja no es limita a les accions realitzades sobre el terreny de joc. Fins ara l'àrbitre només tenia autoritat durant els 90 minuts de partit. A partir d'ara, estan capacitats per adoptar mesures disciplinàries des d'una hora i mitja abans de començar el partit, fins que els mateixos abandonen el camp. D'aquesta manera, "si abans de saltar al camp un jugador comet qualsevol acció amb motiu d'expulsió", el col·legiat podrà fer-ho constar en l'acta i expulsar-lo. El mateix ocorrerà si abans de començar el partit "dos jugadors s'enfronten en el túnel de vestuaris", per exemple, aquests no podran saltar al camp.

7. El col·legiat no ha d'estendre els braços per indicar la llei de l'avantatge. Només aixecant una sola mà serà suficient.

8. Un jugador lesionat podrà ser atès pels serveis mèdics sobre el terreny de joc. Fins ara el reglament obligava al jugador a abandonar el camp i esperar després l'autorització arbitral per incorporar-se. Amb la nova normativa, si l'acció comporta targeta groga o vermella, el jugador podrà ser atès sobre el terreny de joc i el partit no es reprendrà fins que aquest estigui totalment recuperat.

9. Si un jugador perd la bota durant una jugada podrà seguir jugant i el joc no haurà de ser interromput.

10. La roba interior tècnica dels futbolistes haurà de ser del mateix color que les equipaciones oficials dels equips.