L'Espanya de l'Eurocopa de 2012 i la de l'Eurocopa de 2016 contenen diferències. Hi ha jugadors que repeteixen, però d'altres que disputen per primera vegada el torneig i són a la llista. Repassem algunes d'aquestes similituds i diferències.

Els jugadors que tornen a estar presents a l'Eurocopa formen la columna vertebral de la selecció, indispensable per a Vicente del Bosque. Aquí estan Casillas, Piqué, Juanfran, Iniesta, Pedro, Cesc, Ramos, Busquets, Alba i David Silva.

Per contra, cauen del bloc Albiol, Javi Martínez, Xavi (retirat de la selecció), Torres, Negredo, Valdés, Mata, Xabi Alonso (retirat de la selecció), Arbeloa, Llorente, Cazorla, Navas i Reina.

Els futbolistes que completen la llista de l'Eurocopa i que disputen l'Eurocopa per primera vegada són Marc Bartra, San José, Azpilicueta, Bellerín, Thiago, Bruno, Lucas Vázquez, Koke, Aduriz, Nolito i Morata. Amb tots aquests elements, Espanya intentarà l'assalt a la seva quarta Eurocopa, un torneig que ja va conquerir el 1964, 2008 i 2012.

Una altra de les grans diferències pel que fa al 2012 és el nombre d'equips participants a l'Eurocopa, que passa de 16 a 24. Mai tants equips havien disputat una fase final d'una Eurocopa. El format amb 16 equips es va iniciar en l'Eurocopa de 1996, a Anglaterra.

El desig de la UEFA de concedir més oportunitats a seleccions no habituals i, no menys important, la intenció d'estendre el torneig per obtenir majors rèdits econòmics, ha portat els dirigents del futbol europeu a plantejar una Eurocopa 2016 amb vuit equips més.

Pel que fa a altres seleccions, les novetats rauen, en molts casos, en les seves baixes. Així, entre els futbolistes que van estar a l'Eurocopa de 2012 i que ara es la perdran destaquen els casos de l'italià Marchisio, l'alemany Reus i l'anglès Welbeck.

El primer va patir una important lesió de genoll que li ha impedit participar en el tram final de la temporada amb la Juventus. Els problemes d'abductors de Reus també li han impedit formar part de l'equip germànic. En el cas de Welbeck, la seva perllongada inactivitat al llarg de tota la temporada a l'Arsenal també l'ha portat a estar fora dels 23 elegits per Roy Hodgson de cara a l'Eurocopa.

Hodgson, de la mateixa manera que l'alemany Löw, és un dels seleccionadors que segueixen, però en altres seleccions hi ha hagut canvis. A Itàlia, Antonio Conte pren el relleu de Cesare Prandelli, finalista el 2012, mentre que a França el tècnic Didier Deschamps té la missió de millorar el que va fer Laurent Blanc aquest any, quan França va caure davant Espanya a la tanda de penals dels quarts de final.