Vicente del Bosque, seleccionador d'Espanya, va admetre que ell «sempre està nerviós, encara que no ho sembli», davant el debut de l'Eurocopa 2016 davant de la República Txeca. Va afegir també que l'equip té la «mateixa responsabilitat o més», malgrat haver guanyat els dos últims tornejos continentals.

El seleccionador espanyol també va tractar sobre el cas De Gea, que ha sacsejat la concentració de l´equip a França per la suposada implicació del jugador en un escàndol sexual. El tècnic va assegurar que la decisió final a la porteria d'Espanya la prendrà «demà» (avui per al lector). «Si veiem que el que ha passat minva les capacitats del jugador prendríem mesures, en cas que no sigui així actuaríem com anàvem a fer, sense cap problema», va assegurar Del Bosque en la frase que més pistes va donar sobre la decisió.

El seleccionador espanyol va ironitzar sobre la forma en què els seus jugadors acceptaran la seva decisió. «Ja són grans, ja han passat la pubertat». No va voler separar la decisió a la porteria a la resta de demarcacions de l'equip. «Són situacions a les quals hem donat moltes voltes per a l'equip, en els onze, no només al porter. Durant tot l'any hi hem donat mil voltes. La decisió final, l'última, la prendrem demà (avui)», va insistir.

Aquesta tarda comença un nou repte la selecció espanyola amb il·lusions renovades i l'objectiu de recuperar la seva línia guanyadora deixant en l'oblit la imatge del Mundial del Brasil. Serà l'últim desafiament amb Vicente del Bosque com a seleccionador, si compleix la seva intenció de tancar un cicle de vuit anys. «Tenim la mateixa responsabilitat o més. De tota manera, he de dir que dels 24 que estem aquí només guanyarà un; els altres 23 no guanyaran», va advertir el tècnic, que veu el seu equip «disposat» per entrar en la competició, tot i la «singularitat» de la preparació amb la incorporació gradual dels jugadors.

Pel que fa el primer partit del combinat espanyol en aquesta Eurocopa, sembla que el 4-3-3 serà inamovible d'inici. Els tres elegits del trident ofensiu variaran amb seguretat en un torneig que iniciaran David Silva, Nolito i Álvaro Morata. La igualtat que marca l'Eurocopa dóna suport a la idea de modificar el sistema a un 4-4-2 segons avancin els partits. Per això estan a França jugadors del perfil de Bruno Soriano o Mikel San José. La sorprenent derrota en l'últim amistós d'Espanya davant Geòrgia (0-1) és l'avís del que no ha de fer en el camí a un repte majúscul.

«Tots en general estan en molt bones condicions, tot i haver tingut una temporada molt exigent», va valorar Del Bosque, que no nota «gaires diferències» respecte al començament del passat Mundial de Brasil 2014 pel que fa a aquest període de preparació cap a la Eurocopa de França 2016. El seleccionador espanyol també va remarcar la confiança en els seus futbolistes per a aquesta competició, per dos motius per sobre de tots: «experiència i capacitat».

Al davant tindrà a la República Txeca, selecció de la qual comenta Del Bosque que «és un equip molt complet, que té individualitats, que juga ben organitzat i que té molt bona pilota aturada. És un equip a tenir molt en compte i similar al que podria dir de Croàcia i de Turquia», va concloure.

Lluny queden les semifinals de 2004 que va disputar la República Txeca, quan a Portugal la generació de Pavel Nedved i Karel Poborsky va ser eliminada per Grècia en semifinals, en el que va ser el seu últim gran resultat en una gran fase final. D'aquella generació sobreviuen tres futbolistes: el porter Petr Cech, Jaroslav Plasil i Tomas Rosicky. Els tres superen amb amplitud la trentena i són un símbol a la República Txeca, que, tot i això, no aconsegueix assentar un relleu que asseguri el retorn dels bons temps.

La selecció espanyola té a disposició tots els seus jugadors per afrontar un partit vital per a la classificació de l´equip a la següent ronda. Després de la preocupant desfeta en l´últim amistós davant Geòrgia (0-1), Espanya arriba amb pressió a aquest partit sabent que no pot fallar.