A

Iker Casillas li ha arribat, als seus 35 anys, aquest moment irrefrenable per a tots els futbolistes que han marcat la història del futbol, el dia que una llegenda cedeix el testimoni de titular per donar pas a una nova icona. El capità de la selecció, jugador amb més internacionalitats (167) i rècords, encara amb un "comportament fantàstic" el seu nou rol.

A Casillas li queden ja pocs jugadors amb els quals pugui compartir una confidència en la selecció. Les noves generacions marquen el pols de la concentració de la Roja a Sant Martí de Ré. Aquests que van néixer i van créixer amb un comandament de videoconsola a les mans. Iker és de cartes i ja li va costant ajuntar integrants per a la partida. Al pòquer són més els que s'animen. Expliquen des de dins que per moments se'l veu al seu món, un xic aïllat de la resta, reflexiu davant el moment que encara però sempre company. A punt per donar un consell o animar a qui ho necessita. Quan cau la nit i té ganes d'una bona conversa on són Sergio Ramos, Iniesta o Juanfran Torres. Enyora la figura de Pepe Reina o de Xavi Hernández, amb qui va compartir ?èxits en la selecció des de juvenils. Riu amb la picardia de Nolito i Morata. Té bona relació amb el grup dels Piqué, Fàbregas o Busquets. Acaba xerrant més temps amb qualsevol integrant del cos tècnic o María José Claramunt, directora general de la selecció.

La decisió de Del Bosque era esperada per tothom. Casillas havia jugat set de deu partits de la fase de classificació però el seu rendiment posat en una balança amb el de De Gea al United només deixava l'opció de l'experiència en grans tornejos al seu favor. L'escàndol sexual que va esquitxar De Gea a tres dies de l'estrena a França 2016 va augmentar el soroll però no va variar la idea del seleccionador. Ho tenia decidit.

A les 11.00 del dia del debut, Casillas va saber al costat de la resta de companys els onze elegits per jugar davant la República Txeca. Per primera vegada en catorze anys (des del Mundial 2002), no començava jugant un gran torneig amb la seva selecció. Del Bosque sent que és un cas especial. "Iker ha tingut un comportament fantàstic", va dir en roda de premsa després de veure'l escalfar De Gea a l'estadi de Tolosa, animar des de la banqueta i celebrar el gol més que si hagués estat jugant. Davant la premsa, el capità, que va cedir el braçalet, va lluir un somriure en el camí per zona mixta, sense fer declaracions, però amb algun gest de complicitat.

Hores després va arribar un altre gest de complicitat, en aquest cas de Del Bosque, que va veure convenient donar a Iker una justificació a la culminació d'aquesta "transició dolça", com va batejar el 12 d'octubre de 2014 a Luxemburg, cosa que arribaria 21 mesos després. "He parlat amb ell un moment perquè em sabia greu ser tan sec", va confessar el seleccionador a Be Mad. "Ha reaccionat amb tota normalitat. Són molts anys els que fa que estem junts. Ell està igual que sempre, tranquil i serè. Molt comprensiu", va explicar Del Bosque. Confessa el tècnic salmantí, els èxits a la banqueta sempre han estat lligats a la figura de Casillas tant al Reial Madrid com en la selecció espanyola, que per a ell "també li fa mal" que no jugui Iker, però quan té "el dubte", intenta "elegir el millor". El rendiment esportiu decideix.

En el nou escenari, amb Casillas esperant l'oportunitat per convertir-se en el primer futbolista de la història en jugar 5 Eurocopes, qui sap si el seu últim rècord com a internacional, la fi de la seva etapa comença a arribar. El seu desig era esperar al Mundial de Rússia però des de la sortida del Madrid els esdeveniments s'acceleren. Anirà en funció del rendiment i les seves ganes de seguir perquè a la selecció, amb Del Bosque o un altre, sempre tindrà el respecte que mereix una llegenda. Ara, en un nou rol.